2008-09-18

C

Megnéztem, van-e valami pörgős és szép így estefelé, aztán a C láttán hamar úgy döntöttem, segítek az amerikai kormánynak felvásárolni a bankszektort. Mikor aztán láttam, hogy már megáll a saját lábán is, magára hagytam, ne vádoljanak ellenséges felvásárlással.

31 megjegyzés:

Névtelen írta...

A stopp tologatás valóban jó lett volna csak a kitörés pillanatában nincs a homlokára írva egyiknek sem hogy mit fog művelni 5 perccel később. Ha tologatásra jáccol az elején akkor garantáltan visszabukik az ellenállásvonal alá, de csak addíg, hogy gyorsan kiszúrja a stoppod :) és utána feltör mint a talajvíz.
Egyébiránt ez tényleg szép grafikon ahogy sokadszorra át tudja törni a 15-öt.

Üdv, Lököttt

Szélanyó írta...

Valóban, a rengeteg rossz tapasztalat miatt kapom ki a kis nyerőt. De ez nem egy átgondolt koncepció, hanem sima félelem. Visszanézve a régi chartokat az szokott kijönni, hogy hát igen, az élet nehéz, a chart göröngyös, de azért valahogy, bárhogy, érdemes futni hagyni a nyerőket.

De mivel nincs két egyforma belépőm se, igazi statisztikám nem is lehet erről. A lényeg, a koncepció. A belépés nagyon megy még mindig, de fogalmam sincs, hogy fogok kilépni, aztán persze alig várom, hogy vége legyen a nagy bizonytalanságnak, örülök, hogy nyerővel zárhatok.

Aztán sírok, hogy mit hagytam még benne. Ez teljesen nem tetszik így nekem. Zárási koncepciót fogok választani magamnak előre.

Névtelen írta...

Jaj, szélanyó, ez gyönyörű trade. Néha már azon gondolkodom, hogy össze kellene nekünk állni és nyitni egy newslettert, annyira hasonló a statégiánk.
Csak miért kellett ebből kilépni, mond meg? Annyi pénzt hagytál az asztalon, mint egy játékgép függő alkoholista, a gyerekek meg otthon sírnak.

Tudod, nem az a lényeg, hogy igazad legyen, hanem ha igazad van, sokat nyerjél.

Nagyon szép base&break sok ilyet kívánok még.

Gábor

Szélanyó írta...

Sajnos igazad van:) Bár a newsletter-höz még azért kéne motivációt gyűjtenem:)

Hogy miért kellett kilépnem? Még gyűjtöm az önbizalmat a hosszabb távú pozikhoz, kezdem hinni, hogy létezik még trendelő mozgás. Sokat csalódtam idén, az a kép él bennem, hogy a kitöréseim nagy részét hamar földbedöngölik. Haszontalan félelem ez, mert a legrosszabb időkben is az jött ki, hogy a túléléshez azt a néhány tényleg jó kitörést végig kell ülni. És mivel nem tudom előre, melyik lesz tényleg jó, mindet kicsit lazábban kell követni, mint ahogy az ösztöneim súgják.

Hozzátenném, az évtized talán legizgalmasabb napjai ezek, folyik a vér az utcán. Sok momentum, ami kedvez a kitöréses játékosoknak.

Névtelen írta...

Nem értek veled egyett, hogy ez lenne a legkedvezőbb időpont. Nagyon oversold a piac, a short ban sem kedvez, a short squezze meg nem a szokásos irányba mozdítja az árakat.
Nekem kell vmilyen trend, hogy aztán egy bounce-nél, vagy pullback-nél lehessen momentumok elkapni.
Ez most nem jó sem daytradelni, sem swingelni.
A hosszú távú, mondjuk O'Neill módszerről ne is beszéljünk, öngyilkosság.
Jelenleg én várok, hogy legyen egy kis nyugalom.

Most olvasom Mark Douglas: Trading In The Zone című könyvét. Nevetek rajta, mert a hozzászólásodban van egy rakat szó amit ő tilt: önbizalom, csalódtam, földedöngölik(kik?), félelem, legizgalmasabb.
Szerinte legyen vmilyen előnyöd(sytem), tudd a kockázatodat és vedd tudomásul, hogy akármi megtörténhez, az egymást követő eseménye(tradek) pedig statisztikailag egymástól függetlenek.

Jut eszembe, most, hogy ennyire lent van a piac, jó ötlet indexekbe fektetni, részvény(nagy, kicsi, közepes, mikro), ingatlan, kötvény, árutőzsde.

Névtelen írta...

Az jutott még eszembe a korai kiszállásról, hogy megpróbálhatnál 3 részben kiskálázni.
Egyharmad, ha egy picit az irányodba ment a piac(pl. 1R). Ekkor legalább már csökkentetted a bukást, ha minden ellened fordul.
Egyharmad, mittudoménhol. Pl. 1%-nál, vagy egy egész számnál, támasz/ellenállás nagyobb timeframe-n.
Egyharmadot meg majdnem zárásig hagyni. Azért majdnem, mert 15:40 körül általában fordul a piac, és ha a piaccal vagy, visszaadsz pénzt.

Nézd meg, mit kerestél volna így a Citigroup-pal.

Na, megint túl okos vagyok ma, magam is meglepődöm.

Szélanyó írta...

Hosszú táv alatt én néhány negyedórát értettem.

Sajnos O'Neil-t nem ismerem. Douglas-t sem. Nem lep meg viszont, hogy minden érzelmet tilt, mint tíz "fogorvosból" kilenc.

Ha van olyan system, ami gondolkodás nélkül működik, az tök jó, akkor tényleg tilos érezni is, le kell programozni hamar és futtatni. Ha máshogy nem megy, kézzel.

Ha azonban diszkrét módon döntesz, azaz nem tudod számokkal leírni, hogy miért baromi jó a két beszálló például, és miért baromi korai a két kiszálló, akkor marad az agyalás. Nem tudsz rá statisztikát húzni, mert nincs két egyforma tréded valójában. Mondhatod, hogy az utolsó 1000 tréded jobb lett volna, ha mondjuk 20emával zársz a diszkrét döntésed helyett, mert kiszámoltad és tényleg. Ha hiszel ennek az 1000 trédre számolt "statisztikának" akkor lesz "önbizalmad" ahhoz, hogy kockáztass. Még Douglas bácsinak is van önbizalma, különben nem írna könyvet. Sokat nyert biztos. Ha egész életében vesztett volna, akkor pedig "csalódott" lenne bizonyára és nem írna könyvet.

Kik döngölik földbe a kitöréseket? A piaci szereplők együtt döntenek úgy, hogy mégse az az irány, amit három perce erőltettek. Tudom, az erőltet szó is tiltólistás lesz, úgyhogy akkor helyette: indítványoztak.

A félelem is az önbizalom hiánya, senki se szereti nyilván.

Izgalom meg azt jelenti számomra, mikor végre látok valami rendezettséget, valami jó belépőt a sok ocsmányság között. Ocsmányság helyett azt kellene írnom, hogy "olyan típusú mozgást mutató chart, amiből nem tudok következtetni túl jó eséllyel a folytatásra" csak gondoltam nem kell ez a politikai korrektség, mert mind tudjuk, miről van szó.

Nyilván nem tudjuk mind, és a szavaim félrevezetőek. Erősíthetik azokat, akik minden tapasztalat nélkül megérzésekre hagyatkozva játszanak, aztán panaszkodnak, hogy rossz a piac.

Ha nem érzek izgalmat a piac iránt, miért tölteném vele az időmet? Olyan könnyű vele meggazdagodni, hogy majd az elfecsérelt évekért a sok pénz kárpótol?

A befektetési tanácsod nem vettem komolyan, meg hogy nem érdemes daytradelni mostanában, azt se, de a több részben kiszállás nekem is megfordul folyton a fejemben. Ez azoknak való, akik bizonytalanok, csökkenti a döntés súlyát. Csak erre jó. Ugyanis, ha van egy systemed, egy statisztikád, hogy hogy a legjobb kiszállni, akkor ott kell természetesen. Esetemben nincs system, tehát lehetne kenegetni a trutyit, míg el nem fogy, de olyan kis méretekkel operálok, hogy leginkább semmi értelme, csak azért játszom, hogy megfigyelhessem a chartokat, és fejlesszek valami komolyabb systemet, amiben persze egyre csökkenne az érzelmes döntések szerepe, ahogy fejlődik a statisztika.

A "15:40-nél általában fordul a piac" ha igaz, akkor önmagában alkalmas a meggazdagodásra, ráadásul csak 20 perc kell hozzá, nemigaz? Nem mondom, hogy hülyeség, meg kell vizsgálni tüzetesen.

Citigrouppal tudom, mit kereshettem volna bármilyen más módszerrel, mint amit végül csináltam:)

Névtelen írta...

Csak a 15:40-kor fordul a piac alátámasztására, John F. Carter: Mastering The Trade című könyve, The 3:52 Play: Capping Off The Day With A Fine Cigar nagyon jó leírást ad, miért is fordul - egy alapjában trendi - piac meg a zárás előtt. Sajnos nincs kéznél most szkenner.

Kiskálázás. Nem hiszem, hogy csökkentené a döntésed súlyát és hogy elkenné a masszát. Az igaz, ha van systemed és statisztikád, de mutass nekem vkit, akinek van statisztikája intraday, jó.

Azért mondtam, hogy - számomra - nem érdemes most daytradelni, mert az elmúlt 2 héteben az én módszerem egy értékelhető triggert nem adott, a forgalom sokszor(múlt héten) kicsi volt, hogy trédeljek így kitörést?

Szerintem a nagy súlyú piaci szereplők döngölése inkább a határidős piacokra jellemző, nem a részvényekre. Itt talán egy nagyobb timeframe-en meghúzódó stoppok tömege(support/resistance) az oka a hirtelen változásnak.

O'Neill írta a How To Make Money In Stocks című könyvet. A módszere alapvetően közép/hosszútávú befektetés, nagyon jó fundamentális alapokkal rendelkező papírok és technikailag fülescsésze, flat base, double bottom kitöréseket kereskedve.
Van egy akroním a módszerére, a CANSLIM, többet láthatsz belőle a www.investors.com-on. Azért mondtam, hogy jelenleg öngyilkosság, mert az M betű a CANSLIM-ből a jó, bull piacot jelenti, no ebből most hiány van.

A befektetési tanácsomat meg csak vedd komolyan, mert jobb, mint a brokernethez menni.:)) Lehet, ebből fogok csinálni egy info terméket, aztán veheted 29 eFt + ÁFÁ-ért a hat CD-s kiadásomat.:))
Ez most úgy is nagy divat, a címen gondolkodok még, talán a honlap a www.nincsszuksegedbefektetesitanacsadora.hu lesz, a cím pedig: Hogyan Őrizd Meg Pénzed Vásárlóértékét És Hogyan Teremts Boldog Öregkort, Gyermekeidnek Iskoláztatást Hat Egyszerű, Otthonról Megvalósítható Módszerrel?

Szélanyó írta...

Szia!

15:40 téma: Ne is szkenneld be, nem az okai érdekelnek a jelenségnek, hanem, hogy létezik-e:) De azt is csak akkor hiszem, ha látom, szóval melóznom kell mindenképp.

A részletekben kiszórás azért csökkenti a döntéseid súlyát, mert minden egyes ajánlatod csak töredék tőkéről dönt, összességében az 1 az 1 marad természetesen. De nincs ezzel gond, ha beszálltál valamibe, utána már akár tetszik, akár nem, ki kell szállnod valamikor, azaz ha fogalmad sincs, mi várható, akkor is kell legyen akcióterved. Márpedig általában fogalmam sincs, mi várható. Az a ritka 2-5% szokott arra ösztönözni, hogy BEszálljak. Kiszállni viszont a maradék 95-98%-ban is ki kell.

Nem beszéltem nagy súlyú piaci szereplőkről, nekem ez egy rendszer, nem egyesével képzelem oda az emberkéket. Mindig ajánlatok mérete határozza meg a piacot, akár 1 akár 1000 ember tette oda. Meghatározó erő nélkül rondán szoktak festeni a chartok, nincs irány.

Én mindig látok forgalmas papírokat, még karácsonyi hobbiidőszakban is, és általában a bázikus alakzatok (kedvenceink) is kialakulnak, csak nehézkes levadászni őket. Ha ragaszkodsz a szektor/piac/fundamentumok és hasonló további szűrőkhöz, akkor persze kevésből válogathatsz. Engem jelenleg nem nagyon zavar, ha egy papír a szektorával vagy a piaccal szembe megy, biztos jó oka van rá.

Brokernettel már beszéltem, rám akarták sózni Kínát fél éve ugyanilyen megfontolásból: nagyon olcsó, hiszen sokat esett. Lehet, hogy igaz (Kína esetében már biztos, hogy nem volt igaz) de én még nem látok fordulós jelet a medvében. Méghozzá a globális medvében. Persze minden túladott, de ez önmagában nem jelent semmit. Valami felpattanás már jöhetne, de az meg nem vígasztal hosszú távú befektetésnél. Arról nem beszélve, hogy mi van, ha most befektetsz, egy hét múlva meg megjön a jó forgalom a módszeredhez, és kapkodod ki a befektetett pénzed a játékhoz?

Névtelen írta...

Egyszer felhívott egy brókernetes, hogy fektessek be. Mondom neki, hogy köszi, de a pénzzel én magam tőzsdézem. Erre láthatólag meglepődött, majd kérdezte, hogy tényleg én tőzsdézem-e? Mondtam, igen. Erre azt mondta, hogy akiket felhívott, ilyennel még soha nem találkozott! És teljesen meg volt lepődve...
Mondjuk bukni egyedül is tudok annyit, mint Kína, és még csak kínai részvényt sem kell vennem.
De ezt nem mondtam neki...

Szélanyó írta...

Namost ők viszont nem tőzsdéznek, fogalmuk sincs róla, mi az, csak telefonszámokat vadásznak, hogy rásózhassák végre valakire a főnökül által javasolt portfóliót. Porszívóügynökök. Csak kíváncsiságból dumáltam a sráccal, de azóta is hívogat, hogy nem gondoltam-e meg magam:)

Névtelen írta...

Csak azért említettem a brokernet-et, mert amikor még nem foglalkoztam a saját pénzemmel, iszonyatosat buktam velük, ma is nyögöm.
Ugyanez a helyzet a Buda-Cash-el, hatalmas bukás.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az én hibám, senki nem foglalkozik úgy az én pénzemmel, mint magam.
Érdekes, de az előbbi elméletemet igazolja, hogy a saját döntésem alapján működő számlám szépen hoz, és még sosem volt mínuszba.
Úgy látszik, amiről mindenki beszél, hogy egy-egy számlát szét kell fújni, azt én a fenti módszerekkel végeztem.

Névtelen írta...

"a több részben kiszállás nekem is megfordul folyton a fejemben. Ez azoknak való, akik bizonytalanok, csökkenti a döntés súlyát. Csak erre jó. Ugyanis, ha van egy systemed, egy statisztikád, hogy hogy a legjobb kiszállni, akkor ott kell természetesen"

Ez egyszerűen nem igaz. Bizonyos megközelítésekben nincs egyetlen optimális entry/exit pont, de van több pont, ami együtt meghatározza az optimumot.

Szélanyó írta...

Nem zárom ki a létezését, csak gyenge hozzá a fantáziám:)

Névtelen írta...

Csak hogy a bukásokról is beszéljek, 27.85-ön vettem a Yahoot. Most is van még belőle, megvárom, mi a vége.
Igaz, hogy adtam egy GTC stop ordert 17-re, és ez alatt van, de még a kutya sem szólt hogy kistoppoltam. Ha kivették a stoppomat megkérdezésem nélkül, nagy botrány lesz.

Szélanyó írta...

Mikor történt a baleset? A MSFT felvásárlási bázisban vetted tavasszal? És ha bázisban, beszűkülésben vettél, miért tettél ilyen távoli stopot?

Névtelen írta...

Ez aztán egy mókás sztori.
Amellett, hogy magam trédelek, van számlám a Buda-Cash-nél, hogy lássam, ők mit csinálnak a pénzemmel.
Az MFST felvásárlásnál szóltak, hogy vegyek, hát - hogy ragaszkodjak a systemhez(mások véleménye) - beleegyeztem, vettem. Amikor kiderült, hogy szar van a palacsintában, szóltak, hogy most a nagy lehetőség, average down, vegyek még. Hát vettem, lássuk mire jutunk.
Ismered a régi viccet, mikor a székely szőlőjét veri a jég, előveszi a baltáját, kirohan, kezdi irtani és kiabál: Lássuk, Jóistenem, mire jutunk ketten?
Na ilyen az én Yahoo vásárlásom.
Most a Yahoo 17 körül van, 500-t vettem 27.83-on.
Nemrég felhívtak, hogy emeljük a stoppot 18-ra. Mert az a céluk, hogy stoppoljak ki, aztán lesz még ezer ötletük, hogy költhetnék komisszióra. Mondtam, most már haggyuk, majd meglátjuk mi lesz.
17-en van a stoppom, és még nem hívtak, hogy kistoppoltam. Lehet, kivették a GTC orderemet, de akkor nagy botrány lesz.
Másik sztori a buda-cash-ről, az egyik vezető elemzőjük felhívott, hogy vegyünk gyémántot(ETF) Mondja az árat, a tickert(DIA) nekem már gyanús volt, hogy az a Dow Jones Industrial Average-t követő exchanded traded fund. Fogalma sem volt róla, hogy mit csinál, katasztrófa, azt hiszem, nevelnem és oktatnom kell a hazai piacot befektetésre. Ezek azt hiszik, mindent beveszünk, közbe meg tényleg.
Tanúság: sose bízd a pénzede másra, senki nem úgy vigyázni rá, mint te magad. Főleg ne budacash-ra.
:))

Névtelen írta...

"Bizonyos megközelítésekben nincs egyetlen optimális entry/exit pont, de van több pont, ami együtt meghatározza az optimumot." - ez bizony arany mondás, az optimális entry (long) a legalja, az exit meg a legteteje, elméleti max profit) :)
Minden egyéb kevésbé optimális.

Névtelen írta...

A Buda-Crash rettenetes, velem is megtörtént, hogy beállítottuk a stopot, és két nappal később hív, hogy nagy bukóban vagyok, mi legyen. Én meg mondom, hogy miért lennénk, ott volt a stop, visszavonásig. Erre elárulta, hogy az úgy van ám visszavonásig, hogy naponta meg kell újítani. Szerintem engem hülyére vettek, máskor is megpróbálták. Utálom a brókereket.

Szélanyó írta...

Szerintem ugyanez a helyzet most Gáborral is, nem ismerik a GTC-t gondolom. Szerintem azért tisztázd a dolgot, csinálj botrányt nyugodtan!
.
Csak sose vegyél DIA-t a gyémántárakra spekulálva! Valóban Diamonds-nak becézik a Dow30 DIA nevű ETF-jét, ahogy az S&P500 SPY nevűjét Spiders-nek, a QQQQ-t meg Cubes-nak.
.
Csoda hogy nem határidős pókot próbáltak rádsózni!

Névtelen írta...

A kedvencem a misreading műfajában egy tőzsdeblogger volt, aki a gumi chartján látható alakzatokat elemezgette, csak éppen a chart felett a cotton szó szerepelt... :)
Mindenesetre a brókert felhomályosítani a különbségről, majd angolosan távozni a cégtől, amíg nagyobb bajt nem csinálnak.

Szélanyó írta...

Jaj még az ántivilágban, mikor én általánosba jártam, stabilan tartotta magát a nézet (angoltagozatos ált. iskola), hogy a cotton gumit jelent angolul, és így a kotonguminak nincs is értelme. A tudomány azóta sokat fejlődött persze.

Névtelen írta...

Nasdaq down 6.81%, S&P -6.2, meg vagyok ijedve, egy csöppet. Az OTP kereskedését felfüggesztették 10% bukónál, aztán újra megnyitották és 11%-ot zuhant.
Elkezdek gondolkodni, hol is lehetne kis pénzemnek save heaven-je, de rájöttem, hogy no escape, no mercy.
Nem akarok nagyon sötét képet festeni, de aki azt gondolja, hogy ez regresszió csak a dekadens kapitalista ántivilág ügye, hamarosan meg fog döbbenni. Szerintem most felülmúljuk a Great Depressiont 1939-ből, de hogy az 1987-es fekete hétfőt, abban biztos vagyok.

P.S. Bármi megnyugtató hírre vevő vagyok.

Névtelen írta...

The selling was so extreme that only 98 stocks rose on the NYSE -- and 3,114 dropped.

Bocs, hogy teleszemetelem a bloggodat, de ez olyan amit - legalábbis én - még nem láttam.

Szélanyó írta...

Megnyugtató hír: csomó USD-d van, ami emelkedik, és nem ruháztál be múlt héten semmibe, mikor olyan "olcsó" volt minden részvény. Közben NQ és ES is -9%, kezd lassan pánikszag lenni, már itt ezen az érzelemmentes blogon is. A forgalom -10% körüli mutatók mellett nem is olyan nagy, én ezért még nem érzem, hogy a pánik a végét járná. Meg hát a többi szektor (nem pénz+ház) lassabban reagál a válságra, és a piac épp most áraz be néhány évnyi nem-növekedést szerintem.
.
Mivel én sem láttam még ilyet, csak ülök és bámulok, reszelgetem a körmöm és hülyeségeket beszélek, de örülök hogy színtiszta cash-ben utazom. Persze a cash-nek is vannak színei, de most a zöld egész jól mutat. Kár hogy van forintom is a dollár mellett:)
.
Csak az aggaszt, hogy 1) nem kerestem fityinget ezzel a sok eséssel 2) egyre rosszabb kilátásaim vannak hagyományos úton, munkával pénzt gyűjteni, ha ez így megy tovább.
.
Miközben pofázok, piac visszament -5-6% környékére, azaz vidám hangulatú az este. Lesz itt forgalom is a végére, amit úgy hiányoltam:)

Névtelen írta...

Bezony, ahogy Anyó-bácsi írja, nem egy világvége, ha meg mégis, a szabályok ugyanazok most is, sőt, egy brutális zakózás direkt jó lenne végre, akkor esélyes lenne egy kis szünet a csapongásban, short facsarás, a többi meg a váteszek terepe. A magam részéről csak a néhány napos egyirányúságot hiányolom, dehát majd lesz az is, addig meg süt a nap, szépek az őszi színek, vegyük észre és örüljünk, aminek lehet.

Névtelen írta...

Az 1939-es válságot már most is felülmúlja, de az 1929-eset szerintem aligha fogja elérni. :)

Szélanyó írta...

Mit tudni?:)
Amúgy is csak azért van az esés, mert néhány hete még szabad volt shortolni a pénzügyet is meg mindent, és a gonosz rövidnadrágosok hazavágták az egész piacot. Valójában minden rendben, vehetjük tovább a plazmatévéket 48 hónapos hitelre!

Szerencsére a többi ország (főleg kishazánk) bankjai sokkal körültekintőbbek voltak mint az USA-beliek, ezért nem várható, hogy a válság továbbterjed. A mai EU történelmi rekord esés (mekkora vajon a dow EU index történelme by the way?) is csak a shortosoknak köszönhető, meg a gyengekezű Edwardoknak, az okosok már vásároltak.

Vegyen Ön is hát Szélanyó Haszonbank-tikettet! Élje túl a változékony időket egy profi zsebében! Részesedjen minden idők legszázalékosabb nyereségeiből! Most vagy kicsit később, de ne sokkal később! Nincsenek likviditási problémáink, nekünk végre, mert mi okosak voltunk már mindig!

Szélanyó Haszonbank-tikett:
A luxusprofit.

Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze háziorvosát, gyógyszerészét!

Névtelen írta...

Jól van na, sose voltam jó történelemből, összekevertem Lengyelország lerohanását Jesse Livermore diadalmenetével...

Névtelen írta...

Jó ötlet, most kell bankot alapítani, aztán néhány év múlva tőzsdére vinni. Szívesen beszállok!

Névtelen írta...

"Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze háziorvosát, gyógyszerészét!"----és elmegyógyászát!?...