2008-04-18

Űrkutatás





Elhasználtam az ehetit: AMZN bejött szépen, COV és MAN kistoppolt. HPQ-t csak azért teszem be, mert mekkora királyság már. Nem vettem észre sajnos.
.
Játék közben az eredeti stopot valami előző mély gyertya aljához tettem, de utólag most már elhatároztam, hogy legközelebb a kitört szint alá fogom tenni, mert kb fele akkora úgy a risk, de azt gondolom, nem rontom el ezzel az amúgy nyerő pozijaim tizedét se. Még a márciusi tickvadászatban végignéztem ugyanezért egy rakás pozit, és jónak találtatott a kockázatcsökkentés e módja. Persze ettől még lehet rossz. Majd az idő és a felülvizsgálat eldönti.
.
Megváltoztak az alapvető feltételek, új munkamódszert kell kialakítanom. Az elmúlt időszakban a feltételek azt diktálták, hogy kb 5 centes rezgések körül ólálkodjak, tartsam szűken a stopot, figyeljek minden tick-re, cserébe annyiszor nyomhatom meg az entert egy nap, ahányszor jólesik. Egyre ritkábban sikerült komoly nyerőket levadászni így, a kis nyerők alig voltak többen, mint a kis bukók, szóval unalmassá, idegesítővé és feleslegessé sikerült gyúrnom a rendszert. Nyilván rossz úton indultam, és nem a kitöréses játék való ilyen feltételekhez.
.
A mostani feltételek: kb 1800 CET-ig polgári hivatásom gyakorlom, tehát New York már javában rágja a sós kukit, mikor hazaesek fáradtan, és nincs kaja. Heti 3 alkalmam van kereskedni, mert éjszakára nem hagyok semmit, pláne hogy másnap nyitóban még sehol se vagyok. 3 alkalmat akár egy nap el lehet költeni, de szerencsére a szűk stop miatt nagy pozikat vehetek fel, tehát egyszerre egy papírom lesz, annak is inkább a tőke szab határt, mint a risk.
.
1900 CET környékére már lesz egy jó kis listám arról, hogy mik mozogtak aznap, és mik állnak újra kitörésre szerintem. 5-15 perces chartokat tervezek használni, de ránézek naposon is simán, hogy mi az ábra, meg benézek az 1percesre is, hogy ööö mi az ábra. Mert hát mégiscsak a tökéletest keresem vagy mi. Persze ma jó sok tökéletesnek látszó tárgy van a piacon, minden megy fel, mint a rohadás. Mintha nem is lenne gazdasági válság meg nemzetgyalázás.
.
Azokat a setupokat fogom kedvelni, ahol jól meghatározott szintet kell áttörni, és jól rá vagyunk szűkülve, azaz jó nagy a készültség. Felette mondjuk 3-5 centtel buy stop, utána alatta ugyanennyivel sell stop és kész is. Bukni már tudok 10-et. Ha mégse esne vissza, akkor még talán nyerni is. A követés hogy zajoljon? Hát először a józan eszemre bízom, higgadtan elemzek, abban vagyok csak zseniális. Aztán minden chartot szépen elmentek, és idővel kijön, hogy van nálam zseniálisabb, a gyertyastop, vagy mozgóátlagos megoldás, vagy valami béna célár, hogy mondjuk legyen 30. Trailingre nem tudok tesztelni, mert hogy gyertyán belül mekkora lehúzások vannak, azt most honnan szopjam ki?
.
Jó kérdés, hogy vajon péntekenként el tudom-e játszani a három esélyemet. A NASA becslései szerint 3-ból 1-2 ki fog stoppolni hamar, tehát valószínű. Egy 13 éves német kisfiú kiszámolta, hogy a NASA téved, és mindig nyerni fogok. A NASA cáfol. Egyébként jóféle mogyorókrém vagy Nasdaq-ticker lesz belőlük, ha már nem jut pénz űrkutatásra, szerintem.

2 megjegyzés:

Árpi írta...

Nem akarok beleszólni, de a kis kitörésekre nem érdemes stratégiát alapozni.

Csak a nagyokra.

A gap-ekre.. :-)

Pl. CAT tegnap.
Vagy a MAN. Az első 5 perc után.

Vagy a GOOG, 11:15-után.

Ugyanis többek közt könnyebb őket előre jelezni, mert már a nyitás előtt látszanak, nem kell ezernyi részvényt real-time-ban napközben böngészni... stb...

Szélanyó írta...

De ha megnézed, most pont az a helyzet, hogy csak "délután" leszek tőzsdeközelben, tehát első körből kimaradok. Valamint mikor lehet, akkor se megyek be valamibe nyitóban, csak mert drága, hiszen ilyenkor nem tudok kockázatot tervezni rendesen. Még ha tudok, akkor is túl szélesre szokott kijönni az a zóna, amíg renben van a dolog, egészséges a bika/medve, csak buktam részvényenként fél dollárt a rezgésben:) Ezért hajazok a beszűkülésekre. Persze elég sokan csinálják, azért is van ennyi kamu közte.