2006-09-08

Éleslövészet

Igen, kicsit elegem lett a tesztelésből. A tesztpozíciókra nem figyelek annyira, mint az igaziakra, tehát túl sokat nem jelent az eredményük se. Meg akartam végre pénzt keresni, hogy valami gyümölcse is legyen a sok munkának. A sok munkából is elegem lett, mert kiég a szemem a chartbámulástól, és sosincs vége. Most keddig pihenek, úgyis elhasználtam a daytradejeimet. Kedd, szerda, csütörtök: ezeken a napokon játszottam 1-1 dt-t, szóval jövő héten is ezeken kell. Így is teszek majd. Áthidalásképpen lehet közéjük venni 1-1 éjszakázós pozíciót, utána már azt se. Így 5 pozi jut egy hétre, nem is 3. Már ha nem stoppolódok ki a swingből.

Na de kezdem az elején. Az új koncepció az, hogy létezik 19 olyan USA szektor, amit a SC számon tart, mérni tud, és rákeres a komponenseire. Ennyiben talál likvid papírokat (min 1milla forg naponta). Összesen 221 ticker. Most csak ezeket figyelem. A reggel legkeményebben mozgó szektor (piacok irányába) vezető papírjait gyorsan elkezdem nézni, és drukkolok hogy a hirtelen ugrás után máris csináljon nekem egy szűkülést, vagy kis oldalazást, ami mentén stoppolhatok.

Ezek nem a legszebb formációk általában, 1perces összegyömöszölt gyertyákon figyelem őket, de reggel van a nagy mozgás, azt próbálom elkapni. Ha nagyon rizikós, vagy nincs jó hely, várok. Délutánra egyre szebb alakzatok készülnek, egyre kisebb várható kitörésekkel (durva általánosítás). Este, ha van türelmem meg bátorságom, betehetem a pénzt egy éjszakázásra is alkalmas papírba. Gap-ek miatt kicsit szerencsejáték, de két újabb esély nyerni.

Az IB chartjait leirtottam, fagyott gyakran. Magamévá tettem az Amibroker-t, amibe durva munkával importáltam a 221 papírt historikusan '90-től, meg intradayen is az utolsó egy hónapról, a Yahoo és az IB segítségével. Historikusra így nem lesz jó, mert az IB size-ban adja hozzá a forgalmakat, a Yahoo meg darabra, tehát ahol van intraday, ott nincs szabad szemmel látható forgalom a napi charton, de arra meg jó a Stockcharts. És főleg a reggeli scannelésre.

Majd ha lesz kedvem, azzal is szórakozom, hogy keresek jó kis többnapos setupokat intraday, és kísérletezem velük. Játszom kitörésre, még a nagy mozgások előtt.

Ja a szektorokról, hogy az meg most minek? Az a lényege, hogy a piac hangulata bosszantó mértékben befolyásolja az egyedi papírokat. Pláne a saját szektoruk. Tehát egymást tolják ezek. Így ha valaki a leggyorsabb szektor leggyorsabb papírja, nehezebben bizonytalanodik el, mert a szektora is tolja, meg a nagy piac is, ha ugyanazt az irányt választjuk. Persze utóbbi gyorsan meg tud fordulni, és keresztbetesz, de egyelőre nincs panasz. Ha olyat választok, akit maximálisan segítenek a többiek, és jó likvid, több esélyem van napon belül nyerni. Talán.

Az első három trade-em kis bukás volt, az utolsó kettő komolyabb nyerő. Az öt pozi átlagos hozama befektetett tőkére vetítve 1% körüli. Ez kezdetnek nem rossz, pláne hogy az első dt-m teljes bénaság volt, CMVT:
Az első éjszakázós, BAX:
Másnapi dt, WDC:
Vacsorára egy kis AMX:
És az utolsó dt, PALM:

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szélanyó!

Pihi van, hogy nem írsz? :-))

Szélanyó írta...

Helló!

Azt a heti 3 pozíciót egyben kiteszem inkább csütörtökönként... meg a tesztek tanulságait. Meg most kicsit melózom is a változatosság kedvéért:)

Névtelen írta...

Akkor jó! Nagy figyelemmel követem ám az írásaidat, mert gyüjtöm a tapasztalatokat!

Névtelen írta...

Szia Szélanyó!

Nem okoskodásképp, de ha megelégednél 2 DT-vel hetente, akkor minden napra juthatna egy napon túli próbálkozás. Az mégiscsak 7 trade/hét, nem 5.
Csak hát ugye aki daytrader...
Nehéz megállni.

Szélanyó írta...

Igen, ez örök dilemma. Heti 3 próbálkozásból nem derül ki semmi egy módszer sikerességéről, de 5-7-ből se sok. Ha meg kicsit távolabbról nézem a chartot, és nagyobb kockázattal hosszabb távú pozit veszek fel, akkor minden nap, egész nap figyelnem kell a képernyőt. Gap veszélyről nem beszélve. Tőkeáttét is kisebb éjszaka. DT-ben viszont túl könnyen beszállok, nem várom meg a tökéletes beszűkülést, mikor lenne időm átgondolni rendesen a dolgokat. Így pedig csak maszatolás. Pedig annyi papír van, mint az állat, van köztük tökéletes is mindig. Türelem kell, nyugalom és idő. De főleg pénz.