2008-06-28

ATSI

Már csak 4-et kell kiülni. Ez a mai ATSI kistopp ismét elég misztikusra sikerült, újabb példa arra, hogy kis forgalmú (csúfoljuk csak illikvidnek) papírokon, ahol nincsenek ajánlatok, csak a leghülyébbek adnak stop market megbízást. A hülyék meg megérdemlik, majd tanulnak belőle vagy kihalnak, mint a kardfogú tigris, vagy még inkább a banán. A banán mégis hülyébb, mint a kardfogú tigris, és most ki akar épp halni állítólag a cápákkal együtt, persze azokkal nem szoros összefüggésben. Banális példák ezek, de jól mutatják a probléma súlyát.
.
Közben, hogy ne unatkozzak olyan nagyon, és ne feledjem el, hogy a piac nem napi két számból áll, hanem egy óriási hömpölygő forgatag, szóval figyelgetem újra a kis semi-tick chartjaimat piacindexekkel, olajjal, arannyal, fő devizákkal. Legtöbbhöz hozzá nem nyúlhatok ekkora tőkével, de ott van például a Dow, ami belefér a rizikófaktoromba, ráadásul eléggé fel van piszkálva most az olajmajré meg a medvecsordák brummogása miatt. Még ráabb dásul pedig a finom felbontása miatt (11500 pont és egyesével ugrik) alacsony amplitúdón rezeg a nagy volatilitása mellett, tehát ideális rövidtávú kereskedéshez. Nem olyan népszerű, mint az ES, NQ vagy ER2, de likvidebb, mint egy kefír. NQ is hasonlóan kis kockázatú anyag, de picit rosszabb a felbontása.
.
Megpróbálom szemléltetni, miért szeretem ezeket bámulni (a mai olajból láthatunk részleteket):

Ilyen közelről nézve milyen távol állnak a véletlenszerű mozgástól! Vannak trendek, igazán pontosnak mondható trendvonalak (bár ez nem igazi tick-chart, hanem 1sec-mikor-épp-van-kötés-chart), momentumok, high-ok, low-k. Baromi gyorsan történik az egész, lenyűgöző, na. Persze időről időre visszatérek ide, végtelen potenciált látok a dologban, aztán megégetem magam és megint mást keresek. Ciklikusan változik az aktuális kedvenc játékszerem. Majd örök hűséget fogadok valamelyiknek, mikor már fáradt vagyok az ugráláshoz. Letelepszünk valami tengerparti városkában, napozunk, úszunk, finom borokat iszogatunk, gyerekeket nemzünk, összeveszünk, megcsaljuk egymást, pokollá tesszük egymás életét, szétpereljük egymás alól a vityillót és a gyerekeket, elválunk, új életet kezdünk, beleszeretünk valami egész másba, szelíd, friss, élettel teli teremtésbe, örök hűséget fogadunk egymásnak, letelepszünk valami tengerparti városkában...

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Folytatva az előző postban megkezdett beszélgetést: szerintem a mostani tesztedből egyértelműen látható, ordítóan egyértelmű tanulság az, hogy valamiképp az aktuális trendet is bele kell venned. Mert igaz ugyan, hogy vannak megállíthatalan emelkedők eső piac mellett is, de mindsen 10-ből 1 ilyen. És az is csak utólag látszik ugye. Viszont a többi szimpatikus egyszerűen behal, mint ami most is történt.
Na, erre varrjon gombot Emre Belözuglu. Azaz Ember Béla

Szélanyó írta...

23 pozit nyitottam asszem. 4 még nyitva van, tehát ne vonjuk még le a végső következtetéseket. 2 long maradt a 20-ból állva, azok se biztos, hogy célbaérnek. Tehát a 10-ből 1 is lehet, hogy sok.

Viszont. Ennyi eredmény egy teszthez kevés. A vizsgált időszak hossza rövid értelmes következtetések levonásához. Valószínűleg igazad van, és meg kellett volna várnom a longokkal egy bika időszakot. Shortokat csak ritkán tudok felvenni, mert szakadás előtt nincs az a bázisépítős időszak, amit low risk belépőként szeretni szoktam. Ezek főleg longra igazak.

Tehát a legjobb módja, hogy a piac irányát figyelembe vegyem, ha ezt az egészet tartogatom egy emelkedő időszakra, és olyankor is nyomok egy szériát, de leginkább papíron, mert drága. Papíron persze működni fog, ilyen az élet:)

Most azonban csak várom, hogy végre túl legyek ezeken a napon túli végtelen történeteken, közben pihenésként figyelem a piac tickeléseit.

Névtelen írta...

En is Candidatetraderhez csatlakoznek ami az aktualis trendet illeti, illetve annyit meg hozza tennek, hogy felszemmel neznem a szektorokat is. Most (nyilvan) az energia szektor az amiben lehet kapirgalni (egyenlore)
vagy olyan longot keresni ami shorttal foglalkozik es punktum

Névtelen írta...

Én mindíg megfogadom hogy nem jáccom illikvid történettel, aztán mégis az első szebb chartnál belerakom a pénzt.
Ha jó mélyen kiüt, az még egy pozitív dolog, a szívás amikor a teljes stop szintet átugorva illikvidkedik tovább.

Lököttt

Névtelen írta...

Szerintem az ilyen cégekkel, amikről talán azt sem tudja a legtöbb befektető, hogy mivel foglalkoznak, nem érdemes foglalkozni. Túl sok a bennfentes infó, illikvidek esetenként, stb. Ott van pl a GM lejtmenete. Én nem kereskedek már részvényekkel, de ha nagyon ingerem lenne rá, hát inkább ilyen egyértelmű, és likvid dolgokhoz nyúlnék.
SB

Szélanyó írta...

Az miért érdekes, hogy mivel foglalkoznak? Ha nincs a piac számára még ismeretlen bennfentes info-m, akkor nekem mindegy. És hát nincs.

Tudom, hogy a GM autókat gyárt, és sokat. De hogy a következő fél órában az autóipar épp felfele megy majd vagy le, annak felmérésében ez az info nem segít. Mint ahogy az sem, hogy a többi befektető is hallotta már a nevét és kifejezetten forgalmas hangszer.

Az illikviditásnak meg vannak előnyei. Vagyis nem pont az illikviditásnak, hanem a kis forgalomnak, kis kapitalizációnak. Például az, hogy lehet napokban gondolkozni egyáltalán. A piac naponta mondjuk háromszor vált irányt, jó kis trendeket fut be, a GM-mel együtt. Ezeken a papírokon egy értelmezhető trend hetekig minimum eltart. Ezért szeretem őket napon túli játékhoz. És ezért dob ilyeneket ki a scannerem. A nagy papírok ritkán szűkülnek be napokra, hetekre. Folyton van valami hír, valami rángatás bennük, mindenre reagálnak, a piac minden rezzenésére. Olajár, munkanélküliség, haddnesoroljam.

Mindennek megvan az előnye és hátránya, és már időtávhoz, más jellegű, stílusú játékhoz más karakterű papírok dukálnak.

Viszont. Az ilyen illikvid papírokon nagyon kis pozikat felvéve stop nélkül kéne játszanom, kézi stoppal például, mert a könyv kiürülhet nyitáskor (például) és a potyázós kamuajánlattevőket hízlalom, akik irreális árakra betesznek ajánlatokat, hátha jön egy ilyen marha. Valószínűleg több a tüske, mint a nagy teli gyertya, és akkor ez nem is rossz stratégia:)