2008-06-16

NEU, TRX

NEU a következő hősi halottam. Marha jó naposon, marha jó 30-ason, csuda támasz tört le, beszálltam, de túl szűken stoppoltam, elvártam tőle, hogy most aztán tényleg essen. Lehet hogy így jártam végül jobban, az majd holnap kiderül, de az igazi ellenállás alatt fordult, a kerek $76-ot nem érte el a tüske. Persze ha átviszi 10 centtel, és utána fordul le, akkor is azt mondjuk, hogy hát az ellenállás működött, pedig a stopot kivágta. Ez az egyik bajom a stop intézményével. A történet továbbra is izgalmas, watchlisten marad, jó lehet egy következő letörésre.
.
TRX jó példa a stop másik árnyoldalára. Illikvid papírokon nincs értelme használni, mert egy nagyobb kakaóscsiga árából simán lenyúlnak a stopok szintjére, csak hogy olcsón hozzájussanak a szajréhoz. Akár lehetett a speckó is merő gonoszságból, amit a tréderek nagy része szeret feltételezni, de elég egy szerencsétlen nyitási aukció, ami szintén a hárombetűs részvények átka. Egy közepes méretű ajánlattal bárhová lehet pozicionálni egy ilyen kis papír nyitóárát. A NYSE nem erre való, át kéne szoknom a Nasdaq-ra. Ott is van sokkterápia a nyitásnál, de őszintébben na. Milyen bika nap volt ez a TRX-en, mennyire kár ezért, teringettét.
.
Akármennyire is utálom a stopot, azért annál csak egy rosszabb van, ha valami elmegy bukóba, és fék nélkül nézi az ember, hogy nahát most már elég, koma.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez bizony már csak így van az automatikus stoppal, ezért nem is használom. A magam részéről úgy hangzik a kérdés, hogy milyen helyzet esetén kéne visszavonulót fújnom, a dolgok milyen együttállása esetén kéne konstatálnom, hogy megváltozott az alaphelyzet? Na persze ehhez az is hozzátartozik, hogy amíg csak a "hétköznapi" vacakolás van (mint mostanság), addig csak kicsi téttel kereskedem, a zónás-nyitó módszermmel. Jó érzés páholyból szemlélni a fel-le tüskéket - cserébe viszont illikvid időkben nem szabad nagyot vállalni, én spec. 10-20% kitettséget működtetek ezekben a napokban.

Szélanyó írta...

Én is marha kis pozikkal szórakozom épp, de attól még törekszem a kis risk/reward-ra. Azaz amit reálisan megszerezhetek egy jó időzítéssel (kettővel ugye), annak csak töredékét szabad elvesztenem, amikor nem jól időzítek. Persze minél jobb risk/reward-ot kerget az ember, annál ritkábban fog sikerülni a reward, és annál gyakrabban a risk.

Névtelen írta...

Na igen ez az R/R - dolog is elég sokféleképp gondolható, én pl. inkább a valószínűségekkel foglalkozom, mint a számszerű kockázat/hozam/méret viszonylattal. Az alap az órás trend vagy sáv, a belépő az ötperces korrekciós trenden vagy folytatódó mozgáson, zárás az órás trenden/oldalazó csatornán kialakult szélső helyzet esetén, kivéve, ha a szélsőség trendirányú, akkor csak annyi változik, hogy onnantól az ötpercesen követem és az ellentrend megjelenésekor (ősöreg alj-csúcs szemléletmód, de működik) zárok. Egy nyitás előtt tehát csak hozzávetőleg tudom a kockázatot, a hozamot csak annyiban, hogy várhatóan nagyobb lesz, mint a kockázat és az esélyeket messze nagyobbnak tudhatom, mint 50%, sőt, annál is messze nagyobbnak, ez az órás+ötperces, avagy a nagyobb+kisebb időtáv kombinációjának óriási előnye.

Szélanyó írta...

Igen, ez jobban hangzik mint a fix szint, csak ehhez végig figyelni kell, minden öt percben, amíg poziban vagy. Persze én nyomhatnám napos-hetes felbontással, amit te órás-ötpercesen, és akkor nem gáz, hogy csak este érek haza figyelni. Bár egy reggeli zuhanást nem észrevenni elég káros lehet:)

Névtelen írta...

Teljesen igaz, másrészt még az is nagy különbség a körülményekben, hogy én egy egy jól kiismerhető indexet kereskedek, ahol az eszetlen nagy rések elég ritkák és akkor sem váratlanok (sőt, nagyonis...), te meg egyes amcsi részvényeket, más karakterekkel - ettől függetlenül a módszer jó és elég strapabíró, még medvejárás idején is. Végső soron viszont: "Halál ellen nincs orvosság", a végletesen tuti nem létezik.

Névtelen írta...

Most látom, kettővel ezelőtt milyen szamárságot írtam: "ősöreg módszer, de működik" - hát persze, épp azért nem tűnt el a süllyesztőben és válhatott ősöreggé, mert nagyonis időtállóan működik. Egyébként máig is csodálkozom azon a folyamaton, ahogy apránként eldobáltam szinte mindent, amit a TA-ból összeszedtem. Sokkal egyszerűbb és eredményesebb az élet a herkentyűk nélkül.

Szélanyó írta...

Erre kíváncsi lennék, hogy miket dobtál el. Csak a high-low-t használod? Semmi divergencia, indikátor, forgalom, satöbbi?

A high-low (SP=swing point legyen az egyszerűség kedvéért) megállapítása se olyan egyértelmű feladat azért. Hogy mi volt a csúcs, azt csak az előző mélypont törésekor tudod biztosra állítani, viszont olyasmit lehet, hogy mondjuk S3=már három gyertya óta nincs új csúcs, tehát az előzőt SP-nek elfogadjuk, lokális high-nak magyarul (párthus sumér szkíta nyelven na). Vagy érzésből, de akkor meg nincs backtest lehetőséged. Te hogy csinálod?

Névtelen írta...

Bizony mondom néked, én olyan pórias egyszerűséggel állok a piac iránt, hogy az a különféle fórumokon társalgó ezotérikus számzsonglőrök világához képest a kőkorszaki szakik szintje. DE! (valamint: csakhogy!) Jók az eredményeim, hosszú (lassan már éves) és rövid (napról-napra)távon is. Ez konkrétan a tejes tőkéhez mérten 10-20-(jobb piaci helyzetekben 50-60)%-os kitettséggel havi 8-15-20% nettó nyereség a havi nyitó alaphoz mérten. Tény, hogy a taktika és a hozzáállás csak egy dolog, a másik a tízszeres tőkeáttét, anélkül nem menne.
Amit használok, az az órás-napos-hetes bontáson a CCI20-as divergencia, mint feszültségmérő, aztán a Boll.20-as az órás és napos nézeten. A forgalom abszolút fontos jelző, azt használom a kerinfo-nézeten és a naposon, másutt nem. Messze a legfontosabb ( a trendvonalak, sűrűbb zónák mellett) a forgalom, annyi a trükk, hogy a forgalom figyelése nélkül csak ködszurkálás lenne az egész. TA-ból ennyi. Azonkívül nagyon fontos folytonosan észben tartani, hogy a két oldal közül kinek milyen esélyekkel és veszélyekkel kell számolnia, milyen eszközei lehetnek a talonban, mire utal a viselkedésük vagy tétlenségük - hát ez bizony nem valami tanítható dolog, "lakva ismeri meg egymást az ember" - ez is valami ilyesmi. Aztán ott van még a nagy kedvencem, a körülmémyek latolgatása, a vezető piacok állapota, a pénzáramlások és a gazdasági tények viszonya, az adott milliő, atmoszféra. Általában vasárnaponként írok egy heti összegzést, olyankor eltűnődök a viszont-ámde-haesetleg-stb variációkon, aztán a következő vasárnapig elteszem, nem foglalkozom vele a hét során.
Végül ami nagyon fontos még, hogy nagyon megválogatom, mikor lépek be. Ez általában naponta egy alkalom, ami nem okvetlenül a tetején eladás és az alján vétel: akkor lépek, ha elég nagy feszültséget érzek, ha már nagyon markánsan érzem, melyik oldalé a túlerő. Ma pl. a hatin a kora délutáni időben a nap addigi mélypontján nyitottam shortot, aminek jogosságát bajos lett volna indikátorokból kiolvasni, de akkorra éreztem azt, hogy már teljesen a szakadék szélén vagyunk. A kockázat hozzávetőleg megvolt, a várható hozamot ki a fene gondolta volna, midenestre egyirányú út ígérkezett, nekem ez teljesen elég a nyitáshoz. Nagyon komoly ellenerők kellenek ahhoz, hogy negligálják ezt a helyzetet, olyan erősek, hogy ha azt látom, hogy azok veszik át az irányítást, akkor kételyek nélkül azok mellé állhatok, és dobom a régit. Ilyen egyszerű (???) - mégsem tudom mások számára tanulható-tanítható összefoglalását adni, pedig szeretném átadni a csemetéim számára. A vasárnapi értekezéseim viszont reményeim szerint jó szemléltetői lesznek egy működő szemléletmódnak és rávilágítanak a dolog összetettségére, a sok "miért mégis, ha különben sosem" -típusú hajlékonyságra.
Jelzem, még én sem dolgoztam fel teljesen, hogy ez így van és működik, időnként sopánkodok róla Macs-karomnak, dehát majdcsak "beleszokok".

Szélanyó írta...

Nem látom a pórias egyszerűséget:) Maradtak még azért ott TA elemek (miket üldöztél el egyébként?) mint forgalom, CCI divergencia, Bollinger, viszont a high-low elemzésben meg nem lettem okosabb:)
.
A két oldal esélyeinek latolgatása érdekes lehet, de hogy pl. gazdasági tényekkel mit kell kezdeni, az nekem teljes homály. A piac hangulatával se tudok mit kezdeni. Ha látom hogy piros és -1-2-3% a nagy piacokon, mint ma is, akkor bearish-nek érzem a piac hangulatát. De akkor már minek:) A trendeket látom a chartokon, a divergenciákat, sebességváltozásokat, forgalmat, ezek alapján kialakul a saját véleményem, hogy a piac merre konyul. De legtöbbet az utolsó gyertyára adok, túl nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy épp merre megyünk. Pedig minden gyertya volt utolsó, mégis ritka, amelyik döntő súllyal bír a papír életében.

Az eredményeidhez gratulálok! Csemetéid meg majd jól ellesik a trükkjeidet és túl is szárnyalnak, ne félj:)

Névtelen írta...

No látod, én meg azt nem látom, mi lenne ezen olyan bonyolult. A magam számára teljesen egyszerű a hozzáállásom, de hogy ezt hogyam tolmácsoljam - ez itt a bökkenő.
Hogy miket dobtam el? A mindenféle mozgóátlagokat, az RSI minden variációját (pedig az RSI2 helyenként ígéretes volt) a CMF, PPO, Pivot detto a múlté. A maradékok pedig nem jeleznek ki/be lépési helyzetet, csak a nagy időbontáson nézem őket, mint feszültségmérőket, melyek lehet, hogy holnapután még nagyobb feszültséget mutatnak majd vagy akár kisebbet, szóval csak színezik a hátteret, de nem róluk szól a műsor.
Azt meg pl. sosem szoktam gondolni egy napról, hogy bika-e vagy medve, egy nap nem nap amúgy se, pláne, hogy a föl/le mozgás csak egy dolog, az azt körülvevő szituáció a fontos, mert az igazolja vagy mutat rá a várható kérészéletűségére. Egyébként az megint más kérdés, mihez kezdenék a hozzáállásommal egy részvény piacán - nagyon-nagyon meg kéne ismernem a hátterét és a múltját ahhoz, hogy bátorkodjak a jelenével is foglalkozni. Hamarosan hároméves leszek a tőzsdén, de részvény akcióm csak a legelején volt néhány, hamar rájöttem, hogy nem szimpatikus nekem az a világ. Az alapindex sokkal nyilvánvalóbb, tisztábban olvasható a számomra.
Mostanra egyébként úgy alakult, hogy minél otthonosabban vagyok a magam kis működő világában, annál kevésbé tudok mit mondani másoknak, annál erősebben szembesülök a közlés nehézségével. Alapjában véve csak olyasmiket tudok mondani, amik általános alapanyagok a tőzsde-konyhán, hogy aztán ki mit főz belőle a maga szájaíze szerint, azzal nem tudok mit kezdeni. Szemlélődni is szép és érdekes, szeretem.

Szélanyó írta...

A vasárnapi összefoglalókat nem publikálod véletlenül?

Névtelen írta...

Majd küldök néhányat a jövő héten emilben, várhatóan kedd estig. Szélesebb publikációra viszont nem hajlok, mert - magamból kiindulva - nem valami messzirevezető mások monológját hallgatni.

Névtelen írta...

Természetesen én voltam az előbbi.