2007-05-09

ACAD, PGIC, ANX


Mutogatom itt a szerintem jó setupokat, de hogy mit lehet kihozni egy-egy ilyenből, arról bezzeg nem mondok semmit. Mert fogalmam sincs. Csak azt tudom, hogy ami nagyon megy, az nagyon megy. Ott ha előbb veszek mint eladok, nagyobb eséllyel nyerek, mint vesztek rajta. Ha véletlenszerűen veszem és adom. Ha direkt rohanásban veszem és letörésben adom, ami például lehet érzelmi motiváció vagy tudatos stratégia eredménye, lehetek azért ilyenkor is stabil vesztes. Ha relatív olcsón veszek és drágán adok, tehát az előbbi fordítottja mondjuk, de nem megengedve, hogy a trend/momentum gyengélkedjen közben, akkor lehetek nyerőbb, mint a véletlenszerű stratégiával, azaz vakon, de a trend ismeretében. Feladat tehát egy biztos trend tudatában relatív olcsón venni és drágán adni. Napi timeframe-en ezért keresem bikák beszűküléseinek kitöréseit, ilyenkor van kemény trend/momentum, de még relatív olcsó. Néhány nap alatt kiderülhet, hogy a kitörés valódi volt-e, vagy csak egy szánalmas próbálkozás. Előbbi esetben nagyot nyerhetek, utóbbiban kicsit veszítek. A téli 29 papír azt mondja, kb 50:50 ezek számának aránya, de a nyerők nagyobbak, akárhogy szállok ki.
.
A mostani papírok meg azt mondják eddig (nem túl sok, kb 10) hogy talán érdemesebb lenne 24h helyett már másnapi nyitóban zárni, mint vakon kiülni azt az effektet, hogy új nap=új történet. Így lemaradok a több napos rallykról, de a másnapi korrekciókról is. Amire így játszhatok: a historikusan és intraday is szép, erős kitöréseket némi pihi után gyakran este tovább veszik. Nem ritka a másnap reggeli gap up utáni visszaesés, korrekció, visszateszt, akármi. GLNG egy ellenpélda, ocsmány gap down másnap, hír nélkül. De belefér. Mindkét papír, amit eddig vettem, meg a mai kettő is (ACAD @14.01 és PGIC @4.86) tovább tudott emelkedni a félidő után, amikor én kb hazaérek és körül tudok nézni, be tudok vásárolni. Historikusan PGIC nem a szokásos bika-pihenőből kitörés, de gyanúsan bika-forduló szerűen mozog, nekem tetszik. Lényeg, hogy látványosan kelljen az emberiségnek a papír, szokásos volánál jobban emelkedjen, de azért ne legyen ultrakemény repülés, felbecsülhetetlen kockázattal. Bár talán ezek a legjobb vételek, de daytrade-re inkább, az éjszaka cinkes.
.
Kéne még sok példa, hogy tudjam, hogy a legjobb zárni, vagy legalább azt higgyem, hogy tudom.
.
Tehát ha átállok 24h-ról 3h+éjszakára, azzal annyit mondok, hogy ami félidőig bika, az második félidőben is inkább bika lesz, meg még éjjel is. Ehhez kell egy viszonylag értelmes intraday chart is, mondjuk 15 percesen már lehet látni, mekkora erő van a cuccban. A naposon meg nem is fontos hogy olyan marha szép legyen, csak legyen érezhető, erős kitörés, és legyen tér benne felfele. Sugározza, hogy hosszabb távon is venni kell, mert akkor sokan mások is meg fogják találni estig, vagy nyitásig. A full napi gyertyát megvárók, reggeli munkások felhajtják még másnap reggel is az árat, jól ki tudok szállni.
.
Sokkal könnyebb ilyen hülye elméleteket találni egy hirtelen ötlet köré, mint végigtesztelni a világ összes lehetőségét az összes charton. Ilyenkor fellelkesülök, és addig úgy is maradok, amíg az első lohasztó eredmények meg nem jönnek. Az eddigi elméleteim és stratégiáim se voltak bizonyítottan rosszak, csak nem bírtam őket 2000 kis pozival letesztelni, egyből nekiestem 2 naggyal, és szomorúan elkullogtam az első bukók után. Visszatérek az olcsó papírokhoz, portfóliózáshoz, amivel hamarabb megtudom egy technika átlagos teljesítményét, nem az egyes történetek lesznek a fontosak.

Nincsenek megjegyzések: