2007-12-20

13






















Volt reggel két értelmetlen próbálkozásom egyperceseken is, két kis bukó. Aztán inkább pihentem addig, míg nem látok valamit az ötperceseken is. Azokat mind kiraktam, tessék szemezgetni.
.
Az irány adott, továbbra is azt érdemes fejlesztenem, amit ezer éve csinálok, mert másról még ennyi fogalmam sincs. Tehát a mocorgós papírok között kihalászni valakit, aki vélhetőleg még sokat fog mocorogni, és van rajta egy jó szűk potenciális belépő. A beszállás még mindig a kitörés elején ideális, a belső beszállók ötlete foglalkoztat néha, de folyton lebeszélem magam róla, annyi setupot látok fordítva elsülni. Amíg üldögélek egy elhúzódó oldalazásban, megy az idő is ráadásul, kimaradok a jó bulikból.
.
A kiszállásra már ugye volt a trailing stopos megoldás, ami trailing stop híján elég macerás, ráadásul elég nehéz értelmes trailing keyt kitalálni. Mert ha nagyon beindul, nagyokat is fog visszarántani, kétségtelenül. Az ősrégi emához nyúlok ez alkalommal, és bevezetem a 12 mellé a 6 emát is, ami jobban megy momentumokhoz a karácsonyi asztalnál. Emellett nem zárom ki az egyéb megfontolások miatti zárást se, pl nagyon eltávolodtunk az emától, durván begyorsult a momentum, tuti gáz lesz, vagy már be is rántották. Az érdekesebb kérdés, hogy mit nevezzünk emás zárásnak. Ha hozzáér, az mókás, szeretjük. Ha egy tick-kel alámegy, az még simán belefér, hisz ez az ema olyan kis ingoványos játékszer. Mindenki máshogy hangolja. Viszont ha rendesen alánéz, akkor már az nem jó. Egy áfányit alánézhet mondjuk:)
.
Azt az emát szándékozom használni, aminél fordult, amikor kitört nekem. Ha ez nem jellemző, akkor választok egyet az elméleti célárnak megfelelően. Ha sokat konszolidáltunk és messzi van a cél, akkor 12-24 is lehet, gyorsabb setupoknál legyen 6. Trendvonalak, fontos szintek a mai rohanó világban is érdekesek lehetnek, ezeket is számba vesszük simán. Szóval épp elég rugalmas marad a stratégiám ahhoz, hogy azt csináljak, ami eszembe jut:)

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Végre egyszer találkozunk a piacon, és akkor rögtön kétszer is egy nap alatt! FRPT, SDTH.
Nekem tetszenek a trédek, utólag tényleg olyan egyszerű az egész :)

SittingBull írta...

És te mit tudtál alkotni ezeken a papírokon?

Szélanyó írta...

Kikötötted az ajánlataimat legalább?:))

SittingBull írta...

Anyó, te feltétlenül ragaszkodsz ehhez a beszűkülünk, kitörünk dologhoz? Egy sima trendből való skalpolás az szóba sem jön?

Szélanyó írta...

Ezt úgy érted, hogy például megveszek valamit, mert már nagyon drága, és hátha megy még 5 centet?:) Aztán ülök néha bambán, hogy oké, de meddig hagyjam visszahúzódni rám, mielőtt ezt az 5-öt megcsinálja? Borzalmas risk/reward jönne ki, de ettől még lehet jó, ha 90%-ban működik mondjuk:) Nem zárom ki amúgy, de sajnálatosnak tartom, hogy a mostani rendszerrel is leginkább csak skalpolok, azaz bezárom a pozit, hogy inkább nyerőt realizáljak, ha nem is nagyot. Nyilván nem vagyok eléggé meggyőződve arról, hogy sokáig fog tartani még az emelkedés. Szinte mindig találok valami kifogásolhatót az adott szituációban, ami miatt inkább lelépek a kis nyerővel, hogy keressek egy jobb helyet a pénznek.

De érdekelne, hogy érted a sima trendben skalpolást.

Névtelen írta...

Sittingbull,
longok voltak, változó távra, de mindig rövidre.

SittingBull írta...

Hát pl Trendvonalra korrekció, vagy például gyertyamintázatok. A stoppokat az aljakhoz rakod emelkedésben, így egy lower low üt ki a pozíciódból. A fejemben maradt egy papír intraday grafikonja, amin tradeltél párat, talán ott látszanak legjobban ezek a belépők, illetve a stoppjaik. Az egész elgondolás a trendszerű mozgásokon, lower high-ok, lower low-k, support-resistance-eken, trendvonalakon alapul. A stop szintek természetesen tágabbak, különösen a példában, mert itt egy ilyen hullám, mely kialakít, egy lower high-t, nagyon nagy volt, de ennek mérten a potenciális nyereség is nagyobb. Mondjuk ez csak az én elgondolásom, de remélem találsz benne valami haszonsíthatót.

SittingBull írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
SittingBull írta...

http://bp2.blogger.com/__FLxjf8PZxc/R2zn4mXyldI/AAAAAAAAAAM/ivE8KQ9DMz4/s1600-h/1108ald.png

Szélanyó írta...

Úúúú elűnt amit írtam, vagyis meg se jelent valamiért. Pedig sok volt bakker.
.
Na akkor amire emlékszem:)
.
Berajzoltál trendvonalakat arra az ALD chartra ugye. A !!! jelek mit jelentenek? Fokozott óvatosság, trendfordulás-veszély? A lower-low-hoz stoppolás nem megy nekem, mert túl nagy lenne általában a riskem vele, főleg ahhoz képest, hogy milyen gyakran vannak ideálisan mozgó trendek, amiket sokáig akarnék tartani.
.
A beszűküléseket azért erőltetem, mert itt még ha mindkét irányba is kitöretik a dolgot valamilyen okból, akkor sem veszítek sokat ahhoz képest, amit akkor kereshetek, ha a természet törvényei érvényesülnek, és a kisebb ellenállás felé beindul a mánia:). Ilyenkor viszonylag hamar kiszállhatok viszonylag nagy nyerővel, bár nem hozom el a teljes trendet soha, az tény.
.
Vissza kell néznem a pozikat, és átlagban ki fog jönni, hogy azzal vesztek-e többet, hogy korán zárok, vagy hogy későn, és finoman el kell mozdulnom a jó irányba.

SittingBull írta...

A !!! azt jeletette, hogy potenciális trendforduló, de nem törte meg a támaszt, így még ment egy ideig a reaction rally. Az az ötletem támadt, hogy talán nem lenne jobb ráállni 1-2-3 papírra, aminek az egész napját végig tudod követni, így azon megfogni a napi trendeket? Egy ilyen 14%ot mozgó papírból biztosan ki tudtál volna venni pár %-ot, ha az irányokat helyesen méred fel.

Szélanyó írta...

Az annyira konvencionális lenne már!:) Általában négyet nézek, de ha épp nincs rajtuk tökéletes setup, akkor nekiállok keresgélni. Meg a kiváncsiság ugye. De rengeteg helyes út létezik, nem vitás. Meg az se, hogy amin volt egy jó setup, ott 10x akkora esélye van, hogy megint lesz egy, mint egy másik véletlen papíron. Dehát néhány perc alatt végig tudok lapozni sok tucat forgalmas és volatilis papírt. És közben láthatom azt a négyet is, amit eddig bámultam:)

SittingBull írta...

Mennyit üzletelsz egy átlagos napon?

Szélanyó írta...

20-30 pozi átlagosan, de csökken a szám, szándékosan. ezen a napon pl 13+2 volt, amihez most kommentelünk.

SittingBull írta...

Mit remélsz a tradeszám csökkenésétől?

Szélanyó írta...

Azt, hogy komolyabb felderítéssel és tervezéssel kihagyhatom a kis szar felesleges tickelős bigyókat, és helyettük is valami tízszer akkora potenciállal rendelkező nagyobb lélegzetvételű valamiben üldögélek. Olyanból kevésre lesz időm/energiám, de azt várom, hogy sokkal jobban járok hosszú távon, ha nem is minden nap.

Ahhoz kell a sok gyakorlat meg tapasztalat, hogy merjem vállalni a kockázatot egy jónak bizonyult módszerrel, akkor is, ha nem minden nap nyerek vele. Azért mostanában még inkább sok kis trédet vállalok, hogy gyűjtsem a tapasztalatot meg önbizalmat, ami együtt jár.