2007-12-07

Unzsír tournament













PuDLIkutya (PDLI) volt a legbukóbb trédem. PWRD a legérdekesebb, kísérletezős hangulatú. A többiek a legzsírosabbak, de lehettek volna jobbak is. Dorgálom is magam rendesen, hátha előre visz... dorg-dorg.
.
De mégis, hogyan kéne zárni? Eredeti kitörés túloldalán van egy stop, az oké. Ha elindul, még gyakran visszatesztel, úgyhogy eleinte nem emelem a stopot. Ha rendesen beindul, amit azért nagyjából lehet érezni, akkor viszont már nem visszatesztnek hívják, ha lekonyul, hanem korrekciónak, vagy abszolút kiábrándulásnak, mikor a sok mókás kedvű kalandorra valaki ráönt egy kisebb csomagot, és egyszerre megy el a kedvük a további vásárlástól. Na ezt pl egy trailing szerű stoppal lehetne követni, de a trailing optimális mérete eléggé kitudjamennyi. A gyertyaelemzés egy lecsapásnál eléggé késő tud lenni. Előző gyertya alatt stoppolni az még mókás, de ilyen kis semmitmondó dojik ha benéznek egymás alá, az ugyan kit izgat. BEAV chartján jól látható, amikor egy kis pihenőtől épp nem dől össze a világ. A lefele tüskét csak a teljes gyertya elkészülte után lehet megállapítani, és nincs mindig 5 perc ilyenkor, hogy kivárjuk a teljes gyertyát. Ha bezúgatják, akkor az 2 sec akár. Ezért most hajlok az ilyen sima árkövetős bigyóra. Csak ez meg azért csalóka, mert egy kész gyertyán úgy tűnik, nem nagyon volt nagy rángatódzás odabenn, de azért előfordul gyakran, és mégis szép az összkép.
.
Tehát a trailing keyt valahogy mindig külön meg kéne állapítani. Pl. előző momentum tüskéinek mérete segíthet, de a gyertyán belüli rángatódzás nem látszik. A belépőnket megelőző beszűkülés magassága+áfa lehet támpont, hiszen ez alapján állapítottuk meg a kezdeti risket, amit valószínűleg később se akarunk olyan nagyon megnövelni. Némi áldozatot mondjuk megér, hogy 100% bizonyossággal momentumban vagyunk, míg belépéskor ennek mondjuk 60% volt az esélye csak. Tehát valószínűleg a beszűkülésnél jobban rezeg a momentum, és mégis halad előre. Ezért kell a +áfa. A kezdeti risk továbbá nettó bukó a realizált vagyonból, a momentumbeli drawdown viszont kicsit kevésbé fáj, hiszen még nem realizáltuk, amiből visszabukunk. Ez legyen a +áfára a magyarázat, de azért olyan magas visszahúzás ne legyen, hogy elbizonytalanítsa a böszme tömeget. Ez a legfontosabb szempont, és a legnehezebb is. A +áfa mérete így marad definiálatlan, de nagyjából valami igazságosnak mondható adóarányra gondolok, 20-40% mondjuk. A lényeg, hogy legyen valami konkrét szabály, hogy mikor kelljen zárni, különben nem csak anyagilag járok rosszul, hanem még idegeskedem is, márpedig az idegrendszer az még a fülnél is fontosabb!

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Mikulásod a jobb oldalon überzsír!

Szélanyó írta...

Persze, biztos csak a csokiért mondod!

Névtelen írta...

Átoperáltattad magad?
Mindenesetre így szexi, természetesen :)

Szélanyó írta...

Ja elfelejtettem, hogy bácsi vagyok, ó ó! Elrontottam a tréfát:)

Névtelen írta...

Ki szavazott arra, hogy unzsír???

Szélanyó írta...

Hé nem bátortalanítjuk el az őszinte megmondókat!:))

Árpi írta...

IMAX-ot figyeld....

Árpi írta...

IMAX 2. hullám 17:04-kor...

Figyelsz, anyó?

Szélanyó írta...

szia! kösz a tippet, de nem figyeltem, nap közben nem nézek mailt. IMAX 17:04-es próbálkozását amúgy hamar lenyomták. nem volt még eléggé vége a korrekciónak. nem volt kis doji se nekem az 5 percesen, hogy elég szűken beszállhassak. később meg, mikor volt, kérdéses, hogy figyeltem volna-e olyan sokáig a semmittevést:) aztán meg pár centnél többet abból a kitörésből se tudtam volna elhozni 19:40 körül.

Árpi írta...

17:04-kor még valóben nem volt meg a forduló.

Számomra a trendforduló az esés piros candle-sorozatát követő első hosszabb , emelkedő candle (11:20-as fehér gyertya) maximumát meghaladva kezdődik. Azaz a 11:25-ös gyertyánál, 7.20 dollárnál.

Ezz az állapotot vártam 17:04-kor - túl korán.

A nap elején, a 9:35-ös gyertya maximumának meghaladásakor is volt egy belépési pont. Ilyenkor a 25 centes határokat kell figyelni (7.50, 7.75, 8.00 dollár, ezek az ellenállások, kilépési pontok)...

Árpi írta...

természetesen 9:35,11:20,11:25 amerikai idő szerint, 17:04 meg magyar idő...

Névtelen írta...

1. Entry (legjobb ha ez pullbacknél történik) + Stop loss

2.
A: Stop loss exit
B: Ha a profitod eléri a stop loss méretét, a stopot 0-ba húzod
A kettő között csak vársz

3. Profitvédelem és maximalizálás (profitod már nagyobb, mint a kezdeti risk-stop loss)
Exit A Nagy momentum végén
Exit B Ha nincs momentum, akkor egy trailing stop (sma-ema, psar vagy bármi más)

A részletek csak technika és számolás kérdése :)