2007-12-11

Tboly+ÁFA

Pénteken pozitív egyéni csúcsot állítottam be, ma hétfőn meg negatív egyéni csúcsot, amely események elég okot szolgáltattak arra, hogy kicsit magamba szálljak, és végimenjek e jeles napok összes poziján. Különös tekintettel a zárási metodikára. Tanulságos volt.
.
Először azért a nyitásról: jó sok zsetont lehet megspórolni a jó nyitással.
1) Legyen egy jó setup, ami azt jelenti, hogy az előjelek alapján meglapozott a gyanúm, hogy lesz egy momentum egy jó kis beszűkülés után.
2) A beszűkülés ideje alatt kell megtalálni a setupot. Kicsit kitörve, nagyon kitörve, beszűkülésmentesen nem jó, egyszerűen drága. Esélytelen hogy 100 tökéletlen setup pénzt hozzon, még ha az adott egyeddel szerencsém is van. A beszűkülés önmagában nem ér sokat. Arányban kell lennie a megelőző mozgással. Ha túl keveset pihen utána, akkor vélhetően hamar kimerül a momentum ha újraindul (erre nincs bizonyítékom, csak az az érzésem, hogy ez a tapasztalatom:)) ha viszont túl sokat pihen, az elvileg fasza, valójában viszont nehezebben indul be, tehát két tick emelkedés már nem számít kitörésnek. Ilyenkor jól jön egy setup a setupban formáció, azaz egy kis emelkedés utáni kis pihenő, mielőtt megjön a tömegnyoma.
3) Figyelni kell a beszűküléseket, és az emelkedés elején beszállni. Inkább egy olcsó fals kitörés, mint sok drága mindenféle. Mert azok között is lesz ám fals, csak az már fájni fog. A nem elhozott nyerők, amiket a kitörések elején bennhagyok, az összegzésnél ugyanúgy hiányoznak majd, mint a konkrét bukók.
.
A zárással még többet lehet spórolni. Jellemzően érzésből zártam a pozijaimat (nyereségféltés), néha előző gyertya alá stoppolgatva, vagy valami máshoz stoppolva. A megvalósult trédek eredményeit összehasonlítottam két mechanikus zárási technikával. Az egyik folyton az előző gyertya alá stoppol, úgy zár. A másik a Tboly és jómagam által is pedzegetett több lépcsős módszer: először tartjuk az eredeti stopot, aztán egy idő után nullába tolom (kb ha az eredeti risk mértékét már megnyertem realizálatlanul). Ekkor beindul egy trailing megoldás, ami az eredeti risk+ÁFÁ-s elméletemből jött, hogy mondjuk egy 10 centes rezgés után kb 15 centtel trailelek, azaz ha egy kerek számot áthág az ár, alátolom egy 15-tel lejjebbi kerek szám alá a stopomat. Ha beszűkül, konszolidál, szűkíthetek én is ezen a 15-ön. Nevezzük a két módszert Gyertyastoppos és Tboly+ÁFÁs megoldásnak.
.
A végeredmény az lett, hogy nagyon sok esetben a megérzéses kiszállás működött legjobban, mert nem vártam meg a stop teljesülését. Ha éreztem, hogy gáz van és nincs momentum, hamarabb kiszórtam a pozit. Ezek a kamu kitörések általában. De a valós momentumokat megérzéssel nem nagyon tudom végigülni. Általában Tboly+ÁFA volt ilyenkor a legjobb, de a Gyertyastoppolós is porig alázta az ösztönös technikát. A nyerők kb duplájára nőnek összesítve, ha mechanikusan zárok (és idejében megveszem a kitöréseket). Konkrét számok nélkül: a pénteki csúcsnyerő napon több mint dupláját hozták volna ugyanazok a pozik, a mai csúcsbukó nap meg ugyanannyi nyerővé fordult volna. Ez kb 100 pozíció alapján eléggé látványos eredmény, még ha tudom is, hogy lehetetlen tökéletesen az elmélet szerint játszani. Biztos hogy nagyobb lesz a slippage, meg a saját késedelmem, mint amivel számoltam.
.
Ezúton gratulálok Tbolynak és önmagamnak az eredményhez, és engedelmünkkel megpróbálom holnaptól élesben is alkalmazni a módszert.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

:)

Névtelen írta...

Na, ma mit sikerült összegereblyézned a FED döntés után (meg persze azt megelőzően)?

Szélanyó írta...

Jól muzsikált a módszer, erős nap lett! Majd írok róla ha lesz kis időm.