2006-10-29

GT, CHT



GT: komoly emelkedés után a második konszolidációs szakasz. Ha rendesen kitör, elég nagyot szólhat, mert egy régi csúcsot is megdönt vele, kb fél éve innen bukott jó nagyot. Annyira nem volt kemény az emelkedés, de elkaptam elég jól. A zárás a legjobbkor sikerült, utána beszakadt a piaccal együtt.

CHT: hasonló helyzet, de itt egy medve végén egy erőteljes forgalmú emelkedés után az első konszolidációban voltunk, ezért nagyobb esélyt és teret éreztem felfele. A papír nem valami volatilis, de olyan jól nézett ki, hogy nem akartam kihagyni. Cserébe kevés volt a kockázat is. Jól sikerült ezt is zárni, bár nem esett sokat, bármikor továbbmehet, nem rázta meg a piacszakadás se. Távolkeleti cég, talán azért nem izgatja a Nasdaq.
.
A zárások már egész jók, a nyitást kéne javítani. Ezek jól sültek el, meg mostanában minden, de azért nem a legjobbkor nyitottam rájuk. A módszer az volt, hogy kikerestem szépen konszolidáló, kitörés-esélyes papírokat, és figyeltem, hogy melyik unja meg az unatkozást hamarabb. Nem vártam fontos szintek áttörésére, vagy kis alakzatok megépítésére, hanem ha valamelyik épp erős volt, piros piacon kék, vagy legkékebb, figyeltem a forgalmát. Ha elég meggyőző volt, hogy itt most vásárlás folyik, ami hamarosan kitöréshez fog vezetni, akkor beszálltam. Ez ugye elég szubjektív, és a fő probléma, hogy a sáv tetején veszek ilyenkor. Az ellenállás alatt. Itt erősnek látszik a papír, de azért van időm venni, mert nem sikerült áttörni. Mindkét esetben még egy korrekciót csinált a vételem után, és csak utána tört ki. Végülis olcsóbban vettem, mintha megvártam volna a szuperkitörést, új csúcsot meg mittomén. És az is igaz, hogy az új csúcs magában nem jelent még kitörést, mert nem mindegy mit kezd az új csúccsal a tömeg, a forgalom. Tehát a sima stop buy az nem biztos hogy jobb megoldás. Nem beszélve arról, hogy ha nem én nyomom a gombot, lehet hogy túlköltekezés lesz a 2x margin fölé, mert túl sok megbízás teljesül. Az viszont megfontolandó, hogy mikor úgy érzem, most aztán venni kéne, akkor érdemes lenne megvárni egy következő korrekciót, hogy még olcsóbban hozzájussak, az emelkedő trend közelében (ami ilyenkor elég lapos még, nem is nagyon létezik, csak a piszkos fantáziámban) vagy egye fene, új csúcson, ha nem bír korrigálni már. Tehát ne folyton egy pillanatnyi drágulásban, 10 perces momentum végén vegyek, mikor a többi balek, hanem olcsóbban, mint aki tudja mit csinál.

65 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akárhogy is nézem a GT beszállód, naposon a csökkenő 3szög akár le is törhetet volna, ahogy illik, vagyis korán volt. A percesen látszik, hogy 4 napja emelkedett ami jó jel, de pont a vételed után pár órával volt a kritikus pont még 20-án, amikor a 2 napos oldalazásból (4 pont fent 3 lent és 4-re illik már kilépni a sávból) akár be is szakadhatott volna.
Kiszálló jó.

Névtelen írta...

Anyó,

a CHT-ba való longos visszaszállást ne erőltesd: a full stochastic és az MACD histogram is erős negatív divergenciát mutat. Ha a sto átmetszi a 80-as vonalat, inkább a short belépőt keresném, bár a sto divergenciát shortra még nem teszteltem ki rendesen.
Én is azokat a módszereket keresem mostanában, amelyek segítenek korai beszállót találni. Az elv annyiban különböző a tiédtől, nem az ellenállás alatt szeretnék venni, hanem a támaszhoz minél közelebb, de mégsem habókra, hanem a közelgő kitörés reményében.

Névtelen írta...

Macs !

Pullback (ennek az alján a legjobb ugye)viszont az még elég veszélyes, de a legszűkebb stopot ekkor lehet tartani.
Egyelőre nem tudom még leprogramozni, de úgy szeretném, hogy a pullback utáni forduló felénél, mondjuk fibos megközelítéssel. Ez még a rövid ellenállás alatt, viszont a letörés veszélye is múlóban. Aztán majd a tesztek eldöntik mennyire jó elgondolás ez.
Ez már pozikezelést is igényel, mert első kis pozival, szűk stoppal nyugodtan lehet a pb alját is keresni.
Pullback klaszikusan max 7-8 gyertya, a mértéke meg ugye max f38, de nekem már az is sok, mert az már inkább korrekció, amiből nem tudni mi lesz.
Sajnos gyakran átmegy mini range-be, anélkül, hogy a pullback sávjából kilépve, ez megint más megközelítést igényel.

Szélanyó írta...

Macs, CHT-t nem akarom tovább játszani, kiesett a figyelendő papírok köréből azzal, hogy kitört. Nem nézek indikátorokat, de a divergencia valószínűleg amiatt van, hogy a múltkori durva vétel után a mostani kitörés nem volt forgalmas. Ettől még nekem bullish marad a dolog, csak nem használható számomra.

tboly, GT beszálló valóban nehezen védhető klasszikus TA mellett, de én most jobban súlyozom a forgalom erejét. Komoly akkumuláció folyt napok óta, kialakult már egy kis emelkedő trend, ami alatt elvi stopot húzhattam, a kockázat se volt tehát magas. A konszolidációból ráadásul valószínűbbnek feltételezem az alap trend irányába kitörést, tehát hogy bika marad. Nemrég megpróbálták beszakítani, és komoly forgalom mellett visszaerősödött. Azóta elég bika. Bár berajzoltam egy bearish hsz-t, valójában inkább bázisnak tekintem ezt a szituációt, continuation pattern-nek, nem reversal-nak. Persze ha nincs igazam, közel a stop. Azt, hogy 7-8 napig illik konszolidálni, meg 4-ikre illik kitörni, nem szoktam komolyan venni, GT konsz. vagy egy hónapig tartott, CHT 15 napig kb, és semmi baj nem volt velük. Közben hogy hányszor próbálkoztak melyik iránnyal, nem világos, mert változatos helyeken tudtak fordulni, nem olyan tiszta az ellenállás-támaszok helye. Ez gyakori, ezért támaszkodom jobban a forgalom irányára. Lehet, hogy egy nem-ennyire-bika piacon már nem járok ilyen jól, és változtatnom kell az engedékeny belépőimen.

Névtelen írta...

Amennyiben a forgalom fontos indikátor (nekem nem, max kiegészítő) természetesen másképp kell kereskedni.
Esetleg érdemes megfontolni, tapasztalati úton, hogy mi számít nagy forgalomnak, de erre gondolom már a szűrésnél is van mértéked. pl a 200 tickes átlagforgalom 5x-e, intraday charton, naposon elég a 50-60-as Ma 2-3x-a

Névtelen írta...

Ja, félreértés vagyon. Pullback a 7-8, a konsz akármeddig elhúzódhat minirange-ben, csak ezz idővel idegesebbé teszi az embert :))
Ezért néhányan timestop-ot, vagy N-bar stopot használnak profitvédőként.

Névtelen írta...

Anyám,
ezt már egyszer írtam, de végelgyengült a rendszer, leírom hát még egyszer. Csak rövidebben. Örvendezzünk ADSX-en! :))

Szélanyó írta...

Tboly, a forgalom azért fontos nekem, mert olyan konszolidációkat nézek, amik bármikor kitörhetnek végre, azaz valószínűleg hamarosan. A chart ritmusából, arányaiból, a forgalom és ár alakulásából ítélkezem. Nem merek olyan kategóriákat felállítani, hogy a hány perces forgalom hányszorosa kell, eléggé függ ez a papír likviditásától. A pullback-ekről: itt is sokat számít a trend ritmusa, ami nem feltétlenül napos gyertyákhoz igazodik. Meg nem is mindig éles a különbség pullback és konszolidáció között. Pl elkonszolidálgat, aztán leszúr MA-ig és kitör felfele, gyakori forgatókönyv. Itt is inkább a trend addigi ritmusához igazodom, így simán előfordulhat, hogy 7-8 naposnál jóval hosszabb pihenőt figyelek. 20 nap körül vége a türelmemnek, mert lefut a chartról az ügy, és nem szúrom ki a kéthavi miniatúrákról (stockcharts candleglance).

Senna, nehezen esett le, hogy én vagyok az Anyád, de ADSX tényleg jól megy, pláne most azóta meg még jobban, és jelentem, hogy FUL csodásan kitört újra, a 2520-as kis félórás slimjim mentén meg lehetett volna longolni (ez volt a pihenő felső ellenállása kb). Hát nem voltam itthon még akkor, de sebaj, találtam helyette mást. Nézz olyat, hogy DOC! Ugyanaz a modell, mint ADSX-nél, és most épp elég izgi.

Névtelen írta...

Anyó !
Postád szoktad nézni? Küldtem amibrokis help-et. :)

Szélanyó írta...

Nem kaptam, pedig nézem a postát folyamatosan. Amúgy a komment értesítőket is megkapom, csak néha napokkal később, mint kiderült. Úgyhogy csökkent a likviditásom, ami nem biztos hogy az én készülékem miatt van persze.

Névtelen írta...

No akkor majd odaér, még csak egy napja küldtem :)

Ti rántottátok ki az ADSX-et 4 napja ?

Névtelen írta...

tboly,

csak most láttam a válaszodat, köszi! Most nézem, hogy egy részére tkp. már válaszoltam is a DT-fórumon, a hati-ügylet kapcsán.
Pullback-vásárlás, alja-keresgélés: A pullback tehát az, amikor break-out tradingnél infarktust szoktam kapni, mert éppen esik az a nyüves, amit megvettem. :) Akció közben hogyan különbözeteted meg a pullback-et és nem konszolidációt?
Te a fordulós jelre vadászol, én szintúgy, csak nem Fibo-val, mert azt csak nagy vonalakban ismerem, hanem indikátorokkal (főleg full sto, illetve még inkább kísérleti stádiumban MACD histogram). A közepes és nagy esések utáni fordulót szeretném elkapni (fenekezés). Itt is valós veszély a mini range-be való beleragadás, még nincs rá orvosságom, de az időstopon gondolkozom (ezért is jön nagyon jól, amit írtál).
Írtad azt is, hogy a forgalom számodra nem fontos indikátor. Ez nagyon érdekes, mert homlokegyenest ellenkezik mindazzal, amiben nevelkedtem. :) Beszélnél még erről?

Névtelen írta...

Látom, időközben Anyó is ugyanazokba kérdezett bele: forgalom, és pullback vs. konszolidáció.
Anyó, a DOC-ot hogy találtad?

Névtelen írta...

Jó, akkor maradj Szélanyó. Csak gondoltam, feldobom egy kicsit. :)
DOC nem tetszik. A forgalma eleve nem volt elég nagy az első durranásban. És a mozgása sem tetszik. A mai akció egyenesen undorító. És NYSE, azt én kerülöm. Bár a kinézete alapján kötve hiszem, hogy van hozzá specialista.

tboly,

az úgy volt, hogy enyém a cég, Anyó meg egy hónap alatt összevett párszázezer darabot, aztán amikor kijött a hírünk, még néhány milliót. A javát a teteje felé a nép nyakába sóztuk, aztán támasztottuk 2.20-tól, most megint mehet fel.

Névtelen írta...

Pullback időben 7-8 gyertya a trenddel ellentétesen bármilyen charton (1 percesen is)A mértéke az előző trendhullám f38-at ne érje el (általában 5-15 % szokott lenni)Amennyiben időben tovább tart az már oldalazás vagy konszolidáció, ha mértékében nagyobb akkor már korrekció.
Vagyis Pb technika az alján veszel, a 6.-8. gyertyák alján, a minim alá szűk stop. Ha átmegy oldalazásba nem csinálsz semmit, hisz a stop nem vágott még ki.
Ha lejjebb megy az más kérdés stop kivág és vársz mi lesz a korrekcióval, ami, ha fordul kinek kinek kérdés mikortól mer beszállni az eredeti trendbe, az utolsó lok min (korr alja)és az utolsó lok max között.
Van aki a korrekcióban is folyamatosan keresi az alját van aki a felénél száll vissza stb.

A forgalom: Nagyon nehéz nélküle, de megszoktam. Egy T. kolléga felfogást osztom, hogy a devizánál nincs forgalom adat csak chart mégis lehet kereskedni vele TA alapon. Így most csak ezen a vonalon próbálkozom. Trendkövetés, kitörés, letörés, pullback, range egymás utániságát figyelem. Poziépítéssel, mert alapelvem teljes egy pozira szánt tőkével sem ugrom be egyszerre, min 2-3 részlet. Daytrade-nek indítok mindent és ha nap végén megfelel a pozi a napos feltételnek akkor átviszem, ha nem, pusztul, függetlenül, hogy nyereséges vagy sem. Pl. hatit tegnap 1. pozi, ma 2., 3. ebből 3.-at zártam (véletlenül nyerőben) az 1-2 él mert megfelel a napos feltételnek.
A forgalmat, egyrészt likviditás vizsgálathoz használom egy adott időszakra (milyen bontású charttal lehet kereskedni vele, de ez a gyertyasoron is látszik)másrészt vészhelyzetben kiegészítőként, más régi kedvencekkel együtt, fibo,Rsi-Sto együtt, Macd.

Névtelen írta...

Macs !
Az pullback-infarktus definíciót még nem találtam a tananyag gyűjteményemben, de már be tettem :)

Senna !

Legalább szóltatok volna, hogy megkeressem a kávéra valót, amire ezúton is meghívlak benneteket (Anyó, Macs, Te)csak jussak el eygszer a nagyfaluba :)

Névtelen írta...

Anyó!

Szólj ám ránk, mert elchatelgetünk itt a Te blogod kontójára :)

Névtelen írta...

tboly,

A pb lehet rövidebb is, ugye?
Értem én, hogy lehet élni forgalom nélkül, de minek? Bohóckodás nélkül: a devizánál kényszerhelyzet, ez világos. De mi indokolja, hogy akkor is félreteszed, ha módod volna használni? Nem kötözködés, a megértés szándéka. :)
A meghívást pedig ismételten köszönöm. :)
Igen, igen, Anyó, már én is akartam hamut szórni a fejemre.

Névtelen írta...

Vagy úgy van, hogy az is pb, ami rövidebb (3-4 gyertya), csak egy pb-stratégia számára érdektelen, mert vásárlásra alkalmatlan?

Névtelen írta...

Persze a max a 8. 3-4 gyetya semmilyen alakzathoz nem db szám, kivéve, ha momentum gyertya van köztük, tehát az átlagos gyertyahossz (o-c) 3-4xese

Forgalom: mert historikusan és napon belül is megbízhatatlan (nem piaci indíttatású átkötések) USA piacon ez nem tudom mennyire jellemző, de a béten nincs kedvem az adatbázist retusálni mindennap.
Nap közben azért figyelem vizuálisan a likviditás-stop (kis forgalom, csapkodás, nagyobb stop kell) miatt, de csak a PETI charton. Elemzésre nem használom.

Névtelen írta...

tboly,
Maccsal egytértek, olyan ez a devizás példa, mintha azt mondanánk, hogy a börtönben is elvannak kenyéren és vízen, akkor mi minek együnk jókat - hát ezt például tőlem is megkérdezheti bárki, ma például akkora oldalast ettem, hogy el se tudtam menni otthonról :)
Na de komolyabban, nem értem, miért kell lemondani a hasznos plusz információról.
Belegondolva... úgy sejtem, esetleg azért, mert forgalom nélküli paramétereket keresve könnyebb lehet leprogramozni a feltételeket. Az a nagy különbség, hogy te auto, mi meg diszkrét irányban megyünk. Végül mégis mind összefutunk a kocsmában :)

Anyó,

ADSX-et afterben már 2.53-on húzták az előbb. NASDAQ! Imádom ezt a piacot!

Névtelen írta...

tboly,

Persze, alakzatoknál én sem foglalkozom ilyen kevés gyertyával, de a pullback eddig terra incognita volt. Köszönöm, ma este is sokat tanultam. És a definíció-gyűjteménybe kerülés igazán megtisztelő. :)

Névtelen írta...

Macs !
Csak közben a forexen láttam. Pullback: Eur/Huf órás chart. Long a trend, pullback lenne most még időben, mert a 8. gyertya short, de már a 4-nél az utolsó emelkedő hullám felét korrigálta, tehát már korrekció, az én fogalmaim szerint, vagyis ha longolni szeretném kivárok, vagy ha korrekció lemegy 62 %-ig akár lehet shortra váltani, persze nem árt előtte a napos trendet megnézni, mert ellentrendben játszani nem egészséges.

Ugyanitt Eur/Usd letörésre shortot nyitottam 15 perces chart (egy napja tartó rangeből kilépett), de most vágtam ki, mert az intraday stopomat elérte (pedig csak vissza ment a rangebe, vagyis mégse történt semmi), nem hogy napon túlra vigyem.

Névtelen írta...

Közben megválaszoltad a kérdést... Azért egy nagy piacon teljesen más, a forgalom a százszorosa, ezerszerese a megszokottnak. Ilyen szinten már olyan finom jelzéseket ad, amiből jól lehet olvasni. Napon belül, 5 perces gyertyákon egy kisebb papír is nagyon szépen használható, a hazaiban viszont a PETI túl finom felbontása is bekavar, mert nem pár percre, hanem minden pixelre mutat forgalmat, ami csúnya és sokszor megtévesztő is.
Amúgy ez érdekes, már néztem, hogy egy viszonylag kis forgalmú amcsi papír napon belüli chartja is sokkal szebb egy magyar blue chipnél, mind a mozgásban, mind a forgalomban.

Névtelen írta...

Macs, Senna !

Kicsit árnyaltabban. Ahogy a TA-ra mondják, hogy a chartban minden hír benne van, ezt igaznak tartom a forgalomra is, az többnyire látszik a gyertya hosszúságán. Ld ADSX, DOC vissza 4. gyertya.
Másrészt egyetértek, hogy kiváló előszűrési feltétel a párezer részvény közti keresgéléshez (a szakirodalmamban mindig benne van a filter részben)és könnyű programozni. Majd ha rázuhanok NYSE-re visszaszedem :)

Senna
Bebe megelőztelek, a múlt héten két napig én is oldalassal szaporítottam a lipidállományomat :)

Névtelen írta...

Bet vs. Usa chart bizony így van :(

Névtelen írta...

tboly,

asszed tudsz valamit?
Én már két hete is oldalast ettem, méghozzá éjjel fél 11-kor. Tudom is, hogy melyik nap volt: amikor LMRA másodszor kitört és 6.50-en zárt, napi csúcs 6.53 volt. Zárás előtt két perccel vettem, és később az oldalastól elnehezülve először azt hittem, hallucinálok, hogy 6.90-en veszik. Oda is adtam azonnal, aztán elhűlve néztem, hogy hogy tépik fel még éjjel 7.30-ig. :)

Névtelen írta...

Ja és miért NYSE? Nem egyszerűbb NASDAQ-ot nyomni, ahol azonnal teljesülsz?
(NYSE-n is, de van, hogy nem, és a sokat szidott spec nyitás-zárás idején gondoskodik a szívásról)

Névtelen írta...

Ok. Feladom. Te nyertél :)

Anyó meg mindjárt szétcsap köztünk, bár lehet csak szerdán kap rólunk híreket :)

Névtelen írta...

Mert azt nem tudom leírni :)

Névtelen írta...

Szép, szép, uraim, de én azt is tudom, hogyan kell elkészíteni azt az oldalast! :))

Köszönöm a ma esti okosságokat mindenkinek. :) Jól elcincogtunk itt Anyó tanyáján.

Névtelen írta...

Ok. Te is nyertél. A kávé előtt jó lesz :)

Névtelen írta...

Sejtettem, hogy magas labda, lecsapjátok. :))

Névtelen írta...

Kérem, hölgyem és uram, én nyertem. Ugyanis akár hiszik, akár nem, 10 éves gyerekként karácsonyi ebédet csináltam, melynek főfogása - oldalas volt. (jó, jó, már nem tudnám elkészíteni, de akkor iszonyú jó lett, hörgött az egész család!)

tboly,

mit nem tudsz leírni? A NASDAQ nevét, vagy az ott elért árfolyamnyereséget? :) Remélem, nem az utóbbira gondolsz, mert szabvány tőzsde, úgyhogy adózásilag rendben van!

Névtelen írta...

kiegészítés: a család nem a szalmonellától hörgött, hanem attól, hogy milyen finom volt,úgyhogy kéretik nem lecsapni! :)

Névtelen írta...

Elhisszük, hogy ne hinnénk? Akkor viszont te főzöl ránk kávé előtt, ipiapacs. :)

Névtelen írta...

Hohó! A trader agya nem rossz ám, előre kimentettem magam, olvasd csak el még egyszer a zárójeles részt :)
Viszont ha ADSX kellően jól megy, akkor Anyóval ketten álljuk a számlát. Ezt az ő nevében is megígérem :)

Névtelen írta...

Elolvastam és megértettem én, csak nagyvonalúan (és szándékosan) figyelmen kívül hagytam. :)
Na jó, még tárgyalhatunk a dologról.
Aztán menjen az az ADSX! :)

Névtelen írta...

Senna !
A Q hiányzott bill-ről, de már megtaláltam:)

Menjen az a fránya ADSX - ha már egész nap döglődik az ADSL-em:) -, de Anyó tegyen fel róla egy perces chartot, mert csak naposat látom a Stockcharton.

Névtelen írta...

Küldök róla chartot. Milyen felbonást kérsz?
Amúgy Medved Quote Tracker ingyenes intra adatot ad 20 napra vissza, ajánlom, azért is, mert sokkal gyorsabb, mint a StockCharts.
Ha olyan kedvetekben vagytok, ZHNE-t is lehet nézni, mert ha az megy, akkor is én állom a számlát (igaz, amennyit vettem belőle, nagyon kell mennie, hogy legyen is belőle valami, főleg, ha borozni kezdtek :))

Névtelen írta...

Köszi,megnézem a Medvédet, meg ZHNE-t is és jelzem, ha nem bírok velük :)

Névtelen írta...

Ok, ezeket légyszi mailben, ha kell valami, mert mára visszavonulok a netről. Legalábbis pár órára :)

Névtelen írta...

Rendben.

Szélanyó írta...

Na igyekszem szép sorban válaszolgatni is:

DOC-ot úgy találtam, hogy legalább 5% emelkedőket kerestem 1-2 napja, amik legalább 2x átlagforgalommal teszik, 1-25 usd között, asszem. Amik jó sokat emelkedtek még nyitás után, és viszonylag likviden haladtak, azokat figyelőlistára tettem, hogy kifigyeljem a második kört. A konkrét trédet majd bejegyzésben leírom, Senna felvetéseire azért reagálnék röviden: 1. Nem NYSE, hanem AMEX. Nem likvid ha 1percesen nézed, de nem is daytradere vettem. A forgalom, ami szerinted nem volt elég nagy az első durranásban, 4millió darab, ami kb 20x-osa az átlagnak, szerintem nem rossz arány. De az kétségtelen, hogy neked nem tetszik. Annak nem örültem, hogy visszakorrigált az emelkedés után, de előfordul. Lásd CAAS.

Kávémeghívást köszönettel elfogadom, várunk a nagyfaluban!

A stratégiádban sok minden nem világos, pl 5-15% pullback miért nem konszolidáció? Az semmi, kb a napi volatilitás szokott ennyi lenni. A másik bajom, hogy nagyon gyertyákban gondolkozol szerintem, a darabszámok nem stimmelhetnek egyszerre napi és pl órás charton is. De ezeket annak tudom be, hogy az általad játszott papírokat (BUX?) kiismerted, és ennyi szokott lenni, punktum. Én mindig máshoz nyúlok, ezért ilyen előre elhatározott számokkal nem merek operálni, hogy 8 gyertya lesza pb például. Alul vásárolni se való nekem, mert gyakran kistoppolódnék, amit nem tehetek a dt-szabály miatt. Ezért (is) erősödésben kell vennem, és átvinni másnapra.

Az még mindig nem világos számomra, hogy mi a pullback-konszolidáció-korrekció között az összefüggés. Én pb-nek azt hívom, mikor egy trendelő papír két gyors szakasz között pihen egyet, konszolidálva, vagy korrigálva.

Névtelen írta...

Konszolidáció szvsz tényleg nem egyértelmű nem is szívesen használom, mert túl általános. Mindenképpen valamilyen sávban történő oldalazás időbeli korlát nélkül. Pullback-nek (Throwback az ellentétes)ki mit a tart igazából lényegtelen, én így tanultam.
Ha a napi volatilitás ilyen nagy egy papírban (5-15 %) az már elég durva, de lehet direkt ilyenek jók daytrade-re.
Amit írtam a pullbackről az egy időben (adott időtávú charton)és mértékben korlátos dolog, ha ezen kívül esik azt már másképp kezelem, mert abból már akár trendforduló is lehet. Ami pb 5 perces charton az természetesen nem az naposon, vagy óráson. Fontos, hogy milyen bontású chartot használsz az adott kereskedési távodhoz. Dt-re 1-5 perceseket használnak, bár szvsz a perces az erős túlzás. Fentieknek semmi köze a Béthez, minden charton így működik.
A perces chart alapján nem látom értelmét átvinni napon túlra, egy pozit, mert túl sok benne a zaj, min 15p-30p-órás a célszerű.
A pb-korrekció kérdés elsősorban long-short technikáknál fontos, ahol a trendforduló érzékelése nagyon fontos a pozi zárás és fordítás folyamata miatt. Tiszta long technikánál majdnem érdektelen, csak a stopok (loss és profitvédő vagy exit) elhelyezése miatt fontos. Csak azért precízkedek magamnak mindent számokkal, mert csak ezt lehet leprogramozni, a vizuális élményeket nehéz :)

Mi az a dt szabály a stopokra vonatkozóan ? A db szám korlát és egy stoppal úgy érzed elveszítesz egy jó lehetőséget ?

Milyen szűrőprogarmot használsz, IB adja, vagy Stockchart vagy más ?

Névtelen írta...

Na még a gyertyaszámokról :)
Intraday-napos váltásnál figyelembe kell vennem az adott piac nyitvatartási idejét is, Bét 7h40p, Eu 8h30p, Usa 6h30p, deviza 24h. Ha 5 napos átlagot akarok beállítani pl órás charton, akkor ez Bét 5x8=40, Eu 45, Usa 35, deviza 120 tick.

Névtelen írta...

A perces chart erős túlzás? Próbálkoztam egy másodperces linecharton GOOG booktrade-del demóban, amikor egy kattinás egy order. Igazából csak az volt benne a nehéz, hogy volt másodpercenként 10 kötés, ezért a mp-es chart is lassú volt hozzá. A másik, hogy itt már komoly hátrány a fél másodperces késés is, amivel bejön az adat.
Jut eszembe, sokat elmond, hogy itthon 2-3-4 mp alatt teljesült az orderem, kint kevesebb mint fél másodperc alatt nemcsak teljesül, hanem már is megjelenik a pozi.

Névtelen írta...

Igen, a gyertyaszám fontos, én isb szoktam erre figyelni.
De az is igaz, hogy ha nem stimmel a periódusszám, akkor úgyis észreveszed, hogy az átlag nem passzol a high/low-hoz...

Névtelen írta...

Csak példának mondtam az átlagot azt se használom :)
Az x tickes-high-lowt (de záróárra nem min-max-ra) viszont igen, az entryhez, kitörés-letörés detektálásra kiváló

Névtelen írta...

Magyar piacon én sem használtam átalgokat, de Amerikában ez nagyon jól működik sokszor, sokan használják. Ezért én is alkalmazkodtam, erről szól az egész, nem lehet magányos harcost játszani :)

Szélanyó írta...

Na mindegy, én továbbra se tulajdonítok túl nagy szerepet az egyes gyertyáknak, jelenleg a trendvonalak és lokális min-max-ok, valamint a gyűjtögetés-terítés bűvkörében mozgok, talán mert nincs szükségem arra a leegyszerűsítésre, amit egy gyertya adhat, hogy le tudjam programozni a stratégiát. Inkább a sok zajjal együtt próbálom átlátni az egész folyamatot, a hullámokat.

DT szabály: 3x lehet napon belül pozit zárni 5 naponként, azaz hetente, amíg nincs $25k a számládon.

Keresőnek (szűrőnek) a stockcharts-t használom, marha jó. Egyszerűbb kereséshez jó az IB is amúgy, pl aktuális top gainers adott min. forgalom mellett. SC előnye, hogy komolyan programozható, és a találatokat miniatúrákban ki tudod listáztatni, azaz vizuálisan tudsz válogatni a találatok között gyorsan, neked tetszőt.

Tick alatt egy gyertyát értesz? Én egy egységnyi elmozdulást. Y koordináta.

Gyertyaszámokról még: Swingerként napi gyertyákat kéne számolgatni, ez a legkézenfekvőbb egység, de nem elég jó a felbontása. Az órás gyertyák meg reggel mindig furán néznek ki, azaz minden 7. hosszú, vagy gappy, meg forgalmasabb mint a többi. Lehet pl momentumgyertya, amit követ néhány pb-gyertya. Ha minden reggel új csúcsra megy aztán pullback, akkor 6 pb gyertya van mondjuk, ami még szuper ugye. Ha 2-3 naponta megy új csúcsra, akkor viszont már nem jó a trend, mert 13 pb-gyertya van? Vagy ilyenkor át kell kapcsolni kétórás gyertyákra?:) Ilyesmik miatt én nem szeretem a számmisztikát, persze az autotradinghez kötelező, tudom. De szerintem akkor is papírja, és trendje válogatja, hogy mikor merd elindítani a programot a szokásos beállításokkal. Tehát nincsenek egyetemes szabályok, finomhangolásra van szükség mindig, vagy direkt olyan chartokat kell keresni, amikhez szoktál.

Névtelen írta...

Igen egy tick egy gyertya, de lehet rosszul használom egyszer utánajárok. Swingre muszáj rövidebb
bontást is nézni, könnyebb megtalálni a jó beszállót. Azért írtam a nyitva tartást, mert USA piac 6h30p-hez pont emiatt elvileg csak a 30 perces jó (swing), mert ez ad egész számot. A nyitó gapek és rángások ettől még látszanak, de egy percesen is.

Szélanyó írta...

Na de így még jobban kijön amit mondani akartam, ha napi 13 gyertyánk van, ebből 2 rally, 11 pb, de minden reggel megy szépen előre, akkor a max 8-as elv alapján már nem is jó. Pedig ez tipikus eset. Az ritka, hogy Egy papír 3,5 óránként rallyzna egyet, nagyon él az 1napos periódus, a reggeli játékosok, a napigyertyások miatt.

Névtelen írta...

Félreértés. Swing és felette az alap chart napos. De: poziépítésnél az új pozinyitáshoz a rövid chartot használom, amíg vagy megél napos távon, egyébként daytrade marad. Pontosan a nyitó gap-ek miatt növekszik meg a kockázat, amint egy pozit átviszel napon túlra. Emiatt érthető András szigorú Dt centrikussága, mivel egy jelentős kockázati elemet kizár a rendszerből. Az más kérdés, hogy a lustaságom miatt az állandó dt-et túl munkásnak találom, de mindent dt-nek indítok, bármi is legyen az deviza, rv, vagy index. A devizának ez nagy előnye, hogy gyakorlatilag gap nem létezik, persze van hátránya is.

Szélanyó írta...

Jaj még akartam írni, hogy az 5-15%-ot ugyanúgy a megelőző emelkedésből számítom, nem a price-ból. Azért gondoltam hogy te is, mert előtte a fib38-at írtad. De ezek szerint úgy értetted, hogy fibo38-ig szereted ha visszaesik, ami 5-15% áresést jelent.

András szigorú DT-centrikussága:). Hmm elvileg mindketten szigorú DT-centrikusak vagyunk a gap-ek miatt, meg a nyugodt éjszakák miatt, meg a 4x tőke miatt, valamint a közelre tehető stoploss miatt is, de lássuk be, rákényszerülünk a swingre, úgyhogy érdemes abban is gondolkoznunk. Nem tudom hol írta ezt András, de vízprédikálás-borivás lenne a javából:) Amúgy én is prédikáltam DT-t, meg próbáltam is, két hétig bírtam ki, hogy hetente 2 óráig lehessek pozícióban. András se olyan szigorúan DT, ha ugyanarról az Andrásról beszélünk. Most írta, melyik pozícióiból akar minket vacsira hívni, ha bejön. Hogy zárhatta volna DT-ben?

Névtelen írta...

Sennandrásnak biztos túl sok nyugis éjszakája volt :)
Amúgy meg képes after marketban is kereskedni, mit vársz az ilyentől :)

Névtelen írta...

Vacsi nincs, legalábbis ADSX-ből aligha. Aki így esik, az tőlem ne várjon barátságot! Hogy beadták, igazán gusztustalan volt!
DT-centrikusság. Kb. minden negyedik trédet nyitom meg a valóságban, a java teszt. Swing és DT tesztek is mennek, a DT eddig szívás, de hát másfél hónapja vagyok itt kinn, idő kell még.
Anyó nyilván arra is utalt, hogy egyelőre bőven 25k alatti pénzzel ugrabugrálok idekinn, és ezen nem is változtatok, amíg nem leszek eredményes.
Lehet, hogy meg kellett volna várnom az első pihenőt ADSX-ben, és csak akkor kiszállni, ha öt percesen letöri a 2.35-öt, de nem vártam meg. Az már túl messze van.

Névtelen írta...

Igen, megvárhattam volna a letörést. Meg mehettem volna katonának :)

Névtelen írta...

De legalább ZHNE időben kiment.
Ez tulajdonképpen nem is az én naplóm, ezt jó lesz észben tartani :)

Szélanyó írta...

Én meg a másik véglet, most kapcsoltam be a gépet, mindjárt kapcsolom is ki. Vettem még AETH-et is, de amúgy nem zártam a szenvedő alanyaimat egyelőre.

tboly, megkaptam egy levelet tőled, 3 jpg-vel, ez volt az amit múltkor küldtél?

Névtelen írta...

Nem, ez új, de ha így begyorsultak a bitek Náald megküldöm mégegyszer :)
Doc is délnek tart :(

Névtelen írta...

Küld fény post

Szélanyó írta...

Köszi, ez most átjött! Mindjárt kipróbálom!

Névtelen írta...

Na végre :)
Az AETH naposon is szép, forgalom csökken, oldalazás lehet egy-két nap.

Névtelen írta...

Na végre :)
Az AETH naposon is szép, forgalom csökken, oldalazás lehet egy-két nap.