2006-10-02

Két kis izé

Kedden ismét elkezdtem kereskedni, egyéjszakázós swingekre hajtva, de főleg csak úgy nézegetve a piacot, és várva valami nagy lehetőségre. Az Intel kitörését megvettem, miután jó drágán csinált egy rövid konszolidációt, és abból is kitört, stop a kitörés alatti utolsó lokális mélynél. Másnapig várunk, aztán kidobjuk reggel az esetleges újabb emelkedés végén. Ez végülis működött, és átlagosan az eddig vizsgált hasonló esetek pozitívak, de 1) ezekből nem tudok elég sokat vizsgálni, 2) nem elég konkrét a stratégia, tehát jó ingoványos talajon áll a statisztika is, amit számolok rájuk.

Az Ameritrade más téma, de itt is egy feltételezetten jó ötlet alapján indultam el, nem egy kiforrott, széttesztelt stratégia mentén. Gondoltam, keresek jó kis trendeket, amik épp korrigálnak, semmi gyanús körülmény, kifigyelem az erősödést, megveszem, stop, lekövetem, amíg megy, megy. Végülis nincs ebben semmi újdonság, miért ne működne.

Mindkét esetben bizonytalanságot szül, hogy nincs mögöttük statisztika, ami megsúgná az esélyeimet. Nem túl tudományosak, nem számonkérhető rajtuk az eredmény se. Ha buktam volna, azt mondom, nem jött be. És nincs tanulság.
.
Volt még két felejthető pozim kedden, amik +4 és -4 dollárt gyártottak másnapra, úgy döntöttem, ezeket tényleg elfelejtem, úgyhogy most fogalmam sincs, miről beszélek.
.
Közben index-hatikon teszteltem ezerrel, ami azért izgat, mert szabad daytradelni, és egy jó stratégiával degeszre kereshetném magam rajtuk. Más természetük van, mint a részvényeknek, de ismerkedem velük. Folyton trendelnek, vagy szenvednek oldalra. Kevés az alakzat, szűkülés, kitörés, főleg a tiszta. Inkább a pullback-vásárlásra hajtok, közeli stoppal. Ha egy trendben egy kis kockázatú helyen sikerül beszállni, és tartani sokáig, az nagyon gazdaságos. De bolondbiztos stratégiát nem bírok kifejleszteni, ami néhány indikátor alapján megmondja a tutit, ez már másnak se sikerült. Persze lehet jó statisztikákat kihozni backtest-tel, de könnyű beleőrülni is a sok ötlet és indikátor tobzódásába, meg a rengeteg teszteredménybe. A végén meg általában az jön ki, hogy vagy trendelő, vagy oldalazó piacon nagy szívás van, a stratégia hangolásától függően. Tehát kell egy gondolkodó ember, aki eldönti, hogy épp trendelő piac van-e. Eredmények még nincsenek, csak próbálkozások, addig meg nem okoskodom tovább, inkább dolgozom tovább.
.
A végső tanulság mindig az, hogy 10x ekkora tőke kéne a piachoz. Hogy tudjak daytradelni, hogy tudjak elég kis kockázatokat vállalni és így sokmindent kipróbálni élesben, és ne unatkozzak azért, mert már megvettem az aznapi papíromat, hanem vehessek többfélét is. Vagy építhessek lépcsőzetes pozikat, variálhassak a mérettel. Tehát pénzt kell szerezni, kénytelen leszek dolgozni néha piacozás helyett. Vagy keresek valami tehetségkutató mecénást, aki szponzorálja a kutatásaimat. Vagy pénzért hallgatok szar zenét, egyszer ez jutott eszembe, de ennek sincs nagy piaca, akárcsak a mecénásságnak.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

AMTD pullback kiváló volt. A trendvonal mellett segít (vizuálisan) a 18.50 alatti támasz behúzása is (le is szúrt alá)
Minél kisebbre tudjuk leszorítani általában a szükséges stop méretét, annál kisebb az elkerülhetetlen veszteség, amivel igen jelentősen javíthatjuk a profitrátát. Ezt kis volatilitásnál és támasz/ellenállás trendvonal közelében a legkönnyebb. Így elvileg nagyobb pozimérettel is lehet indítani, azonos kockázat mellett.

A stratégia jó amit írsz. Minél kisebb kockázatú beszállók (szűk stop) A trend nem trend kérdésével most foglalkozom, tehát csak egy rendszer ami működik mindenhol.
Nyilván trendben egyszerűbb kereskedni, azonba a trendek is különböző erősségűek (pl a trendvonal meredeksége jó mérőszám, pullbackekkel tarkítva, amelyekből nem tudni mikor lesz trendforduló.
Arra jutottam, hogy valamifajta adaptívitásra van szükség, amely igazodik a trend alakulásához, oly módon, hogy a saját peremfeltéteteleidnek megfelelően jelezze a szükséges exit-et, esetleg pozihalmozás lehetőségét vagy trendfordulónál a pozifordítást is. Ebbe bőven belefér a range is, amikor hagyom a pozit mindaddig amíg a range-ből ki nem lép valamerre, vagy ha türlemetlen az ember, akkor a rangre időstop és nézzünk más lehetőséget.

Csakis programozva szeretném ezt, a legnagyobb problémám, hogy a ferde trendvonalakat nagyon nehéz leprogarmozni, a vízszintesek nem gond. Összefoglalva, ennél sokkal egyszerűbb stratégiát nem találtam, trendbe beszállni, aztán már csak az exitre kell vigyázni :))
Az indikátorok itt is jó kiegészítők lehetnek, főleg ha magadnak kevered ki, de az egyeneseknél nem találtam jobbat. Emellett a volára és az erős momentumra érdemes árgus szemekkel figyelni.
Daytrade-nél talán nem kiemelt szempont, de egy trendes nyerő pozinál nem egyszerű kérdés, hogy hol és mennyivel növelhetem a pozit. Se túl korán se túl későn nem jó.

Ez a "pénzért hallgatni szar zenét" jő ötletenek tűnik, ha nincs piaca csinálni kell. Marketing kérdése :))

Névtelen írta...

ja még valami. Ha a megélhetés biztosítva vagyon, akkor a tőzsdén kockáztatott tőke nagysága érdektelen szvsz, hiszen ha sikerül egy saját stabil rendszert kihoznod, ami bizonyítottan sikeres hosszabb távon, akkor a nagyobb tőkét lehet kölcsönből is.jelzálog a házra ha még nincs :))
A kisérleti fejlesztés költségei is kisebbek, ha kisebb a tőke :))
Sajnos ezt magunk szponzoráljuk, viszont mások tapasztalatai, módszerei sok időt takaríthatnak meg, vagy adhatnak új irányt.

Élesben azért pszichológiai kérdés az 1 milla és 10 milla kezelése, ezt is tanulni szükséges. A teszteket sem muszáj realben végezni, ha van elég nagy intraday adatbázisod, az Amibrokival csodákat lehet művelni.

Szélanyó írta...

Elég nagy van nekem, de sajnos nem értek egyelőre az Ami programozásához, és nem is hiszem, hogy leprogramozva jobb eredményt érhetnék el, mint egyedi elemzéssel (pl a támasz-ellenállásokat csak szemmel találom meg).

A jelzálogtól és egyéb kölcsönöktől azért félek, mert akkor már van elvárt kamat, ami nyomás alatt tart, és nehezíti a tiszta fejjel gondolkodást. Ha meg komolyan csinálom ezt az egészet, kevés energiám marad mellette hagyományos munkákra, a karrierépítés helyett beérem létfenntartással. Ez is nyomás alatt tart mondjuk, mert így meg azt várom el magamtól, hogy a piacon csináljak karriert, és minél előbb. Igaz, ha semmilyen nyomás nem lenne rajtam, nem küzdenék. És ha már lehet választani, inkább a saját nyomásom, mint egy külső.

A kötelezően éjszakáztatott pozik miatt amúgy nem bírom alacsonyan tartani a risket, mert nem akarok aznap kistoppolódni. Ez már magában is elég fura helyzet, ezért szoktam néha este belépni, vagy késő délután. Csak ugye ilyenkorra meg már túl vagyunk a mozgáson, amit el kellett volna kapni. A másnapi mozgásra építhetek előre, de a nyitáskor szokásos csapkodásban könnyen elvérzik egy jó pozi is.

A kedvenc modellem az, mikor van egy reggeli rohanás, utána egy több órás szép konszolidáció, aztán egy esti rohanás is, amibe persze beszállok. Itt is kell hagyni pár órát hogy kifussa magát, de lehet szűkre venni a stopot a több órás konszolidáció/beszűkülés miatt. Ha el nem felejtem délutánig, akkor most ilyenekre fogok hajtani:) Nem nagy ügy, a "hot by price" IB-listát kell figyelgetni. Az aznapi nagy mozgásokat NY-ebédidő környékén.

Névtelen írta...

Ezek az alapkérdések. A tőzsde helye és szerepe az életünkben hosszabb távon. Ha ez hosszú távú megélehetés, akkor sok munkával is jár mellette más nem igazán fér el, persze ez kereskedési időtávtól is függ. A daytrade előnye, hogy csak kereskedési időben kell vele foglalkozni, hátránya, hogy akkor viszont nagyon.

Ha a tőzsde csak játék vagy marginális pénzkereseti lehetőség,az eredeti szakma, karrier a fontosabb, akkor egyértelműen a napon túli trédelést könnyebb beilleszteni az életünkbe.

Amíg ezek nem dőlnek el, addig külön gond az átmeneti helyzet kezelése, ami valahonnan energiát von el és hosszabb távon visszüt az életünkre.

Ha a döntés megvan, már csak az utat kell megtervezni :)

Szélanyó írta...

A döntés rég megvan, csak a pénzmag nincs, amit így kénytelen vagyok eredeti tőkefelhalmozással előállítani:)

Névtelen írta...

Konszolidáld a költségvetésed, egy kis Eu-s támogatásra pályázat, a tőzsdei régiós (a régiót nem kell pontosan meghatározni)fejlesztésre, aztán sínen vagy :)

Szélanyó írta...

Oké, holnap írok nekik, hogy dobjanak meg 50 ronggyal, mi az nekik, és ígérem, cserébe kiírom a honlapomra, hogy EU. Meg növelem a magyar gazdaságot, ami ugye tagja az EU-nak. Egyelőre.