2008-05-18

Néhány példa

A héten sokat tesztelgettem, és az jött ki, hogy elég ritkán jön össze az a szép momentum, amire vadászom. Többe kerül a sok kistoppolódás, mint amennyit nyerni tudok. Ez pedig nem arra késztet, hogy már kitörés előtt szálljak be a nagyon szűk helyen, ezzel rontva a nyerő/bukó pozijaim számát (viszont javítva a risk/reward-ot), hanem - többszörösen összetett mondat - keressek inkább olyan setupokat, amik nagyobb eséllyel bejönnek. A tévedéseim egyik gyökere talán az lehet, hogy délidőben kezdek kereskedni, mikor a mozgások java már lezajlott. Ilyenkor is jönnek még szép nagy események, csak sokkal ritkábban, ami fontos. A másik gyökérség az lehet, hogy ezek a napon belüli beszűkülések nem elég fontosak-markánsak-igaziak ahhoz, hogy a kitörést aztán megrázó momentum kövesse.
.
Az első problémán nehéz segíteni, munkaidőben nem fogok figyelni, mert egyrészt nem nagyon tudok, másrészt nem is akarok. Még gondolkozom kicsit az előre beállítható stop-limit beszállókon, amikhez előre beállítható stop kiszállókat rendelnék hozzá, de jobb szeretem látni, mi történik a pénzemmel, szóval ennek az esélye kis. Arról nem beszélve, hogy nehezen tudnám kontrollálni, hogy hány pozi nyílik meg egyszerre (dt-limit, overnight margin-limit ne hágódjon át, de azért minél nagyobb tőkével benn legyek).
.
A másodikat úgy tudom megoldani, ha hosszabb táv alapján watchlistet készítek, és eleve csak olyan papírokon játszom, amik marhára izgalmasak aznap valamiért. Ez reményeim szerint több játékost behozhat egy nem túl szép intraday setup esetén is, mint a napon belül kialakuló izék. Setup a setupban, ez lenne a lényeg. Nem napi chartokat néztem, hanem inkább ~1hónap@30min, amin látom a napon belüli akciókat, de azért az 1-2 hetes konszolidációkat is. Nem tudom még, mi sül ki ebből, de összeírtam, amik tetszettek. Néhány példa:


7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon egyszerű próbáld ki azt, hogy a beszüküléseknél a legnagyobb high és a legkisebb low tartomány alá fölé 1 centel stop limit ordert tegyél teljes tőkét nyugodtan kösd be, de 1 max 2 cent nyerőnél azzonnal zárd a pozit, és keresd a következő beszükülést, egyszerre csak eggyel foglalkozz, ne többel, hogy ne menjen el a figyelmed, ill. a gyorsaság a nyerőnél.
Fontos a max 1-2cent kiszállás a nyerőnél, igy tudod biztosítani a teljes tőke bekötésének a lehetőségét, valamint az ellenkező stop limit megvéd a nagy bukotól.
Elöször probáld ki demon, és nézd meg, hogy mennyi a nyerő vesztő arányod :-)
Másik ötlet válts időtávot, nagyon szigoru risk reward arány, és nem fog kihullani a hajad, az idegeskedéstől, ill. sokkal nyugodtabban tudod a dolgokat szemlélni :-)

üdv:
Kratya

Szélanyó írta...

Szia Kratya!

Időtávot váltottam már, de nem az idegesség miatt, hanem hogy jobban megtaláljam a nagy érdeklődést kiváltó mániákus vagy pánikos mozgásokat. Mostanában nem vagyok ideges, nincs kereskedési kényszerem, elvárt nyereségem, túl nagy kockázatom, vagy egyéb lelki terhem.

Az első ötleted viszont elég necces számomra. A brókerdíjam oda-vissza 1 cent trédenként. 1 cent nyerő tehát 0. 2 cent nyerő 1 cent tisztán. Az átlagos stopom egy ilyen beszűkülésnél legyen mondjuk 50 cent, ami 51 cent bukót jelent, ha nagyon stréber módon akarok számolni. Ha tehát így akarok játszani, akkor úgy kerülök nullába, ha 51 db nyerésre jut 1 db bukó. Ezt mondjuk letesztelhetném 50ezer pozival, akkor kb reális képet kapnék az esélyekről.

Csak akkor működhet a dolog, ha szinte soha nem 1-2 centtel a régi csúcs felett fordul a kocka. Márpedig a sikertelen kitörési kísérletek pont így működnek. Felnyomják pár centtel az árat, és rájönnek, hogy nem bírják elvinni az ott lévő brutál ajánlatot. Ekkor esünk mondjuk egy dollárt, nem ritka forgatókönyv.

A dolog érdekessége még, hogy ha nem 2 cent nyerőben vennénk ki, hanem 3-ban, az ugye csak 50%-kal nagyobb mozgás, de 100%-kal nagyobb nyerő lenne, mert a brókerdíj ugyanakkora. És miért pont 3 centet ne menne ugye, ha 2-t úgyis mindig menni fog.

Természetesen működhet ez a dolog egy ideig nagyon szépen, olyan, mintha a rulettasztalon a 37 számból megtennél 35-öt. Csak nem azt pörgetik már, amelyik kettőre nem raktál! És akkor nyersz 1-et, mert 35-öt kapsz a nyerő számon, 34-et meg elbuksz. Minden 2/37=18,5-ödik pörgetéskor viszont elbuksz 35-öt. Ha elég rövid ideig demózol, simán kijön, hogy nyerő stratégia.

Persze a piac nem véletlenszerűen működik, így akár működhet is a dolog olyan helyzetekben, amikor egy bizonyos fajta mozgásnak a véletlen előfordulásnál sokkal nagyobb esélye van megtörténnie.

Névtelen írta...

Hát ez szerintem is elég fura stratégia. Kratya, ezt ÉLESBEN már próbáltad?

Névtelen írta...

Bocsi jogos igaz 2-3 cent nyerő, én vagyok a balfék:-)
Kratya

Névtelen írta...

Az alapelv minden támaszt megvenni és minden ellenállást adni, szűk stoppal, törés estén azonnal fordítani. Ha ezek között tudsz szelektálni valamilyen plusz hozzáadásával már semmi más feladat nincs a szabadddá váláshoz, addig a munka is megteszi :)

Szélanyó írta...

Mikortól számít valami kitörésnek, és mi számítson bele a "minden támasz/ellenállás"-ba?

Névtelen írta...

Ja nem mondtam ? Hát ezzel kezdődik a dolog :)
Támasz ellenállás az, amit a piac annak gondol és nem az amit Te, a kitörés is ugyanígy, bár néha tényleg legyilkolják. Remélem sokat segítettem :)
Na ehhez kell a plusz, a szelektáláshoz, a recept megvan, főzni már Neked kell, ha van kedved hozzá.

Ez az egyik alapmódszer, olyan akcióba belépni ami sokszor és mindig ugyanúgy fordul elő, vagy keresel egyedi, ritka jeleket és azt trédeled (ez a kockázatosabb és munkásabb)