2008-05-08

Pullback

Na már csak egyet kell aludni a 3 dt lehetőségemig, addig itt egy EWZ már megint. Nem tört ki felfele a sávból, viszont kitört lefele a sávból. Nem tapadt az aljára, hogy szűken beszállhassak legalább elméletileg ugye, de csinált egy legalább olyan szép visszatesztet a korábbi támasz alá. Szerintem ez nagyon szép, és legalább olyan jó belépési lehetőség.
.
Na de pontosan mikor kellett volna belépni? Konszolidáció közben, mert erősen sejtjük, hogy lefele fog menni (a tegnapi nagy momentum által kijelölt irányba, trendirányba), vagy várjuk meg a letörést? Utóbbi esetben mondjuk 60 centtel lejjebb jutunk shortba. Ennyivel kisebb tehát a nyerőnk, vagy nagyobb a bukónk, ha kitartjuk a konszolidáció tetejéig a stopot. Azaz drasztikusan romlik a risk/rewardunk. Ehhez képest nem biztos, hogy hasonlóan drasztikusan valószínűbb lett a siker a kudarcnál, csak azért, mert lefele mozdult az oldalazásból. Vajon van-e akkora jelentősége a kitörésnek itt és általában, mint amekkora árat fizetünk érte?
.
Ki a franc fogja ezt bemérni?:)
.
Nézzük az első esetet, hogy valamikor a visszatesztben beszállunk. Mert a régi támasznál leállt az emelkedés, ellenállássá vált a szint. Nem egy fix árról van szó, egy zónáról, amit különböző méretű tüskék jelölnek ki. Hogyan stoppoljak, ha itt beszálltam? Nyilván egy erőteljes áttöréstől szabad csak megijednem, tehát kudarc esetén legalább 20 centet, de inkább 30-at bukok. 92.80 a szint mondjuk, 93.00 felett már elég ciki benn maradni a shorttal. Tegyük fel, hogy a 91.20-as támasznál (előző mélypont környéke) fogjuk tudni kidobni, tehát nyerek 160-at, reszkírozok mondjuk 25-öt. R/R=6,4
.
Ha megvárom a kitörést a beszállással, 92.20! környékén jutok csak hozzá a jól kiérdemelt shortomhoz, azaz 100-at nyerek siker esetén. Kudarcnak ekkor is azt hívom, ha felfele kitör 93.00 fölé, tehát 85 a risk. R/R=1,2
.
4-5x rosszabb arány jön ki. Sokkal gyakrabban kell igazamnak lenni ezzel a módszerrel, mint az előzővel. Nem hinném, hogy ennyi többletet ad ebben az esetben a kitörés (-i próbálkozás!) ténye. A kitörések jelentős része behal kisebb-nagyobb szenvedés után.
.
Mindenképpen kell kitörésekkel foglalkoznunk, mert a stoploss például úgy van beállítva, hogy egy kedvezőtlen irányú kitörés viszi el jellemzően. De lehetséges, hogy a beszállóknál megspórolhatnék egy láda kincset a kitörés megelőlegezésével. Ha nagyon számítok rá, akkor szoktam figyelni. De ha nagyon számítok rá, akkor minek bukjak azon egy 20-ast mondjuk (itt 60-at), hogy tényleg igazam lesz, és bekövetkezik? Miért ne akkor bukjak csak, mikor nincs igazam?
.
Igazam van?
.
Ezt a monológot néha előveszem, télen is rágtam magam rajta, de nem jutottam dűlőre. A valóságban sokkal bosszantóbb ülni egy konszolidációban egy friss pozival, végtelennek tűnik az idő, néha zárásig nem tör ki a sávból, néha kamuból megjár minden irányt... de bizonyára meg lehet tanulni, hogy tényleg csak a legjobb hasonló szituációkat vegye meg az ember, ne minden szutyok oldalazást. Legutóbb Tboly mesterrel beszélgettünk hasonló témáról, inspiráló volt, övé a felelősség, ha ez az út nem jó irányba visz.:)
.
Nyilván ez a módszer nem fér össze a mozgóátlagos mechanikus zárással, mert oldalazás közben minden irányból körbenyalja az ár az átlagot, ilyen az élet. Mondjuk létezik az a mozgóátlag, amit pont nem nyal meg adott pullback, vagy csak épphogy szépen rásimul, de az utána nem fog a momentumra is rásimulni, ha lesz olyan egyáltalán. A stop tolással én megvárnám, hogyan viselkedik a papír, mikor épp jól. De ez már egy másik téma.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Anyósom szerint, ha apósom kitör nem jó rá reagálni elsőre, de ha megnyugszik és újra veri az asztalt, le kell keverni neki egy jó nagyot, de még időben :)
Felelősség kérdése tehát az anyósnál, ha a taktika nem jön be, de ha igen, akkor nagy duzzogva, de vállalom :)

Szélanyó írta...

Igen, ez a szokásos eljárás. Csak az a kérdés, hogy lecsapjam-e már akkor, mikor lenyugszik, megelőlegezzük-e neki, hogy újra rákezd, vagy megvárjam a másodikat?

Egyelőre nem vagyok meggyőződve előbbi igazságáról, csak agyalok rajta.

Névtelen írta...

Nincs előleg, nem szegényház ez, csak szűk stop - alacsony vola=setup - és megugró vola=iránymegerősítés+momentum. Ez csak a risk-et tartja alacsony szinten, az exit=profit megint egy másik téma. Anyósom az tudja :)

Szélanyó írta...

No igen, ezt hívom én kitörésnek, a megugró vola, iránymegerősítés, momentum kombót. A fenti post-ban viszont az feszegetem, hogy vajon mennyivel erősíti meg az nyerő tréd esélyeit ez a kitörő vola, mert hogy duplájára emeli a risk-et, az általános. Pláne olyankor idegesítő, mikor besül a megerősítő kitörés ugye. De a mai nap a megelőlegezéssel se jártam jobban, majd megírom.

Névtelen írta...

Ja, azt nem mondtam, hogy általában van egy megelőző trend, amelyben ugye keresem a kis volás konszolidációt, de ez nagyon nem mindegy, hogy a megelőző trend milyen szakaszában történik. Elején (pont fordul, ellenkező irányú kitöréssel), közepén (ezt nem tudjuk még, ugyanis nem láttuk még a végét, de már tart egy ideje a trend) vagy az utolsó lórúgásba harapunk bele - kicsit képzavarosan -(tetőzés, fals kitöréssel) Nyilván mindegyiknek más reward-ja, tfh a risk mindegyiknél ugyanannyi, hisz a kis vola az setup feletétel.
Mindenképp a legjobb szituk a fordulónak tűnő konszolidációk, csak az a kérdés melyik irányra tegyünk. Egyrészt lehet belőle egy pullback aztán a trend folytatása (új entry, pl pozinövelés), másrészt lehet egy valódi forduló,akkor viszont exit és ellenkező entry.
"Csak" az időzítést és az igazi trend azonosítását, kis stoppal kell megoldani.

Érdemes megnézni pár, az átlagosnál jóval hosszabb trendet (ezek a ritkák ugyebár, timeframe tök mindegy), hogy ezek a jelenségek hogyan zajlanak le és vajon milyen taktikával tudod kihozni belőle a maximumot, nyilván úgy hogy egyszer sem üt ki stop, nincs reentry, legfeljebb pozinövelésre. Ez a nehéz ügy kis DD mellett megvalósítani.

Fentiek nem alkalmasak az extrém mozgásokra ugró stratégia mellett, inkább a nyugis, néha picit rángatózó trendekre.

Szélanyó írta...

Jól beszélsz, nekem is a kedvenceim a trendfordító setupok. Nem mintha végig akarnék ülni egy trendet, de ilyenkor jóféle momentumok is várhatók, hiszen sokakat érint egy esetleges fordulat. Az én kis nap eleji megugróim általában ugrásukkal lesöprik az addigi trendet, de hamar túlvetté-adottá válhatnak, és akkor ugyan játszhatok én folytatásra, korrekció jön és kész. Igyekszem hétfőtől a nem túlvett cuccokra koncentrálni, azokra, amik ugyan jól haladnak, de még a korábbi sávból épp hogy kidugták a fejüket (több napos sáv, vagy trendfordítás). Csak ezt elfelejtettem a mai post-ba beírni, ejnye. Hogy nem feltétlenül a rohanósokat fogom nézni, hanem inkább aki csak készül a rohanásra. Ezt persze nehezebb kiszúrni.