2007-02-27

Bevörösödött

exit: CYD, KOPN, GTN, MCCC, DXCM, BBI, QD, OSTE, (SNCI)
enter: -
.
SNCI-t csak el akartam adni, valójában nem volt ott vevő, ahol a TWS jelezte, tehát nem ment el. Piacin se. Megmaradt a FUEL és a DSTI pozim is. FUEL azért, mert még régen vettem, mikor az volt az alapelv, hogy várjuk meg míg letör valami fontosat. Még nem tört le, talán az olajárak miatt. DSTI meg nem hagyta abba a bullish momentumot. A kis megátalkodott.
.

Beszállókat sokáig kerestem, 1-10 usd között, aztán egész 100 usd-ig, majdnem találtam egyet, de aztán azt is szétverték. Meg hétfőn jelent, mellesleg. Szóval nincs beszálló, minek is. Szenvedjek itt a pánikban long pozikkal.
.
Ha a pozitív oldalát akarom nézni, tarthatok végre egy kis szünetet. El lehet gondolkozni. Nincs nyomás, és kötelező esti program. Egy oldalazó piacon kezdtem a teszteket, némi emelkedés volt a második felében, és egy brutális zuhanó napon lett vége. Legalább nem egyoldalú piaci körülmények között játszottam. És most milyen jó érzés, hogy nem vagyok alapkezelő.
.
Ha a negatív oldalát nézem, ijesztő, hogy egy nap elvitte egy havi hozamomat. A piac -1,5% gap down nyitás után -4%-ban zárt. A kínai papírok -10-20% között, onnan indult a balhé. CYD például ilyen volt. Azt nem mondhatom, hogy azokon a technikai részletkérdéseken múlt a dolog, amiken itt vacilláltam. Alapvető probléma, hogy ha csak záróárral játszik az ember, évente 1-2 ilyen nap bejátszik óhatatlanul. De azért mégis: 11 papírom átlagos teljesítménye -5% egy nap alatt. Kétszeres tőkeáttét. Lehet számolni.
.
Vagy lenyelem az ilyen napokat, vagy lemondok a napi gyertyás játékról, sőt a napon túli játékról is. Egy sima hard-stoppal talán csökkenthettem volna kissé a veszteséget, de pont azért játszom záróárakkal, hogy megússzam a leszúrásokat, napon belüli bénázásokat. A hard-stop nem mérlegel, hogy csak bénázgatunk, vagy épp egy világ omlott össze. Erre jó a diverzifikálás, gondolhatnánk, 11 papír nem esik egyszerre. De.
.
Szóval majd kielemzem, hogy összesítésben melyik technika lett volna a nyerő, de kb. a swingeléstől ment most el a kedvem egy időre, úgyhogy vissza a gyökerekhez: tesztelek majd megint egy kis DT-t, mármint demóval. Meg szeptemberben volt még egy jó stratégiám, asszem félórás gyertyákon nyomtam swinget. Persze elvileg a gép mellett kellett volna végig ülnöm, ami nem mindig jött össze, és nem is vonz nagyon a lehetőség, de az valószínű, hogy a félórás gyertyák alkalmasabbak az ilyen momentumos játékokhoz.
.
Kicsit túl sokat időztem a negatív oldalnál, térjünk vissza a pozitívhoz. A mai sírás-pityogás ellenére kemény nyerővel zártam ezt a tesztidőszakot, és végül visszanyertem, amit tavaly nyáron elhülyéskedtem kevéssé tudatos megnyilvánulásokkal. A legfontosabb tanulság: a következetesség tarol. Nem használtam érzelmeket, betartható szabályokat gyártottam magamnak. Nem izgultam, nem féltem, nem fájt semmi. Igaz, örülni se mertem túlságosan. Ma sem verem a fejem a falba, azt hiszem.
.
A videó viszont ma kimarad. Nincsenek long tippjeim, a lezárt pozik chartjai meg nem mennének át a pornószűrőn.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Olcsón megúsztad. Ez azért rendkívüli nap volt az USA piacokon. Shortolni milyen szabályokkal lehet, dt és napon túl ? Ha lehet, akkor miért kell szünet ? A rendszer működik fordítva is, nagy forgalom, momentum, letörés, gapdown stb. csak a sebesség más a gravitáció miatt.

Szélanyó írta...

Abban nem hiszek, hogy fordítva ugyanígy működne. Az esésre nem volt rákészülés, ahogy nem is annyira szokott lenni. Én meg pont a több hetes-hónapos készülődések miatt tudok kis kockázattal beszállni. Shortolni csak daytrade-re, pláne ilyen volatilitás mellett. Ha találok jó beszállót, most már semmi se tarthat vissza egy jól irányzott DT-től. Heti 3-tól:) Azon felül ugyanaz tart vissza, ugyanazok a szabályok, mint longra. Kivéve nagyon gyík, olcsó papírokat nem lehet shortolni, nagyon újakat se, meg olyat se, aki csak esik. Uptick-szabály: akkor lehet shortolni, ha valaki előtte vesz piacin. Tehát zuhanásban nem igazán.

Az évi 1-2 alkalommal úgy látom túloztam, 2001.09.11 óta nem volt ilyen nap, aszongyák, és én el is hiszem. Az oka a -9%-os kínai lufipukkadás, és a sok usa brókercég, akik rengeteg pénzt tettek Kínára, ők a vesztesek állítólag. Persze ezek csak a hírek.

A lényeg az, hogy találjak excellent setupokat napon belül, amiket extremely low riskkel meg tudok játszani:). Türelmes keresgéléssel, várakozással heti 3 alkalomból is lehet profitálni, miközben demón is nyomhatom ha épp ráérek. Ez a tervem.

Névtelen írta...

Mi az az Uptick szabály ? Lehtséges egyébként napon túlra rv-t shortolni ? Ahogy egy bullban sokkal több az emelkedő, egy bearban sokkal több az eső trendes papír vagyis mindig az általános trenddel mozgó, így könnyebb válogatni. Ahogy lapozgattam az ami rv-ek közt, sok shortos papírt is láttam, nem ma :)

Névtelen írta...

tboly,
a legtöbb részvényt lehet shortolni, és semmivel sem több költség vagy macera, mint venni, csak sellt írsz a buy helyére, tényleg nincs más különbség. Néhányat nem enged shortolni, de ez a forgalmasak között ritka. Legalábbis NASDAQ esetében így van, hogy a közveszélyes specialisták mit ámokfutnak NYSE-n, nem tudom, nem is érdekel igazán. És azt hiszem, az uptick-szabály is csak NYSE-n érvényes, mert én még kevésbé likvid papírokat is azonnal, uptick nélkül is tudtam shortolni.

Szélanyó írta...

Napon túl shortnak semmi akadálya, ugyanúgy megy mint a long. Kicsivel kevesebb tőkeáttét jár hozzá, 2 helyett 1.85 körül.

Uptick szabály meg az, hogy amíkor csak lefele mennek a tickek, nem adnak shortot, mert fosnak, hogy úgy járnak, mint 1937-ben vagy mikor, hogy a shortosok tönkreteszik az egész piacot gyorsan. Valami ilyesmit tudtam anno legúglizni róla, bestseller kolléga hívta fel rá a figyelmem.

Addig fel se tűnt semmi ilyesmi, mert általában úgyis likvid cuccokat shortol az ember, amiket egyfolytában adnak-vesznek.

Mindazonáltal én nem szeretnék napon túlra shortolni, nagy a vola, még nehezebb elkapni a momentumot, mint longban, nem olyan szűkek a rákészülések. Intra gyertyákon viszont szívesen. Aztán ha megint tudok diverzifikálni, lehet átvinni másnapra is.

Szélanyó írta...

nasdaqra is érvényes, csak mindig van uptick, nem tűnik fel:)

Névtelen írta...

Bácsi, ok, akkor arra is.

Szélanyó írta...

Itt van részletesebben is, de automatikusan csinálják, nyugodtan lehet market orderként is kiadni:

A rule established by the SEC that requires that every short sale transaction be entered at a price that is higher than the price of the previous trade. This rule was introduced in the Securities Exchange Act of 1934 as Rule 10a-1. The uptick rule prevents short sellers from adding to the downward momentum when the price of an asset is already experiencing sharp declines.

The uptick rule may also be known as the "plus tick rule".

Investopedia Says... By entering a short sale order with a price above the current bid, a short seller ensures that his or her order is filled on an uptick. The uptick rule is disregarded when trading some types of financial instruments such as futures, single stock futures, currencies or market ETFs such as the QQQQ or SPDRs. These instruments can be shorted on a downtick because they are highly liquid and have enough buyers willing to enter into a long position, ensuring that the price will rarely be driven to unjustifiably low levels.

Névtelen írta...

Én vitatkoznék azzal, hogy a swing stratégia sajátossága, hogy egy-egy ilyen nap elviszi a havi nyerőt. Szvsz MINDEN stratégiában - mindegy hogy dt vagy sem - vannak ilyen drawdown-ok. Nyilván a napon túli kereskedésben a gap-eket figyelembe kell venni, de a swing lényege, hogy a nagyobb mozgásokat is megfogja, ezzel jól kidolgozott stratégia esetén kompenzálni kell az esetleges gap-ek okozta veszteségeket. Az aranyláz-on írta András anno, hogy egy jó stratégiát úgy kell belőni, hogy legyen beleszámolva egy-egy ilyen nap/esemény. A kulcs valahol ott lehet, amit te is írsz (monitorra ragasztandó szöveg): "a következetesség tarol". !!!

uff, bestseller voltam :) további jó kereskedést, szuper a blogod!

Névtelen írta...

Ok. Az a lényeg mindkét irány lehetséges, a likviditás pedig alapból fontos, minek egy + kockázatot felvállalni, ha nem muszáj. Optimisták longoljanak, pesszimisták shortoljanak, az objektívek meg legyenek nyitottak :)

Szélanyó írta...

bestseller, köszi! DD-ok mindig lesznek, csak ha ilyen hirtelen, két reagálási lehetőség között, az jobban fáj. Mindenesetre a tegnapi nap nem a swingereknek jött jól, az biztos. A folytatás meg ennek megfelelően szintén izgalmasra várható, szóval pihentetem a stratégiát, míg le nem nyugszik a piac. Jöhet a következő:)

tboly, a likviditásnak fokozatai vannak, és ha csak hetente kell hozzányúlnod egy papírhoz, a több és jobb találat érdekében lemondhatsz némi likviditásról. Persze ez is stratégia-függő. A kedvenc bikáimban nem volt túl sok forgalom, a "nagy" papírok nem mennek ekkorákat. A gyors játékban viszont ők a nyerők, ahol minden cent számít.

Névtelen írta...

Szélanyó, ne add fel a stratégiát szerintem! Senki nem tudja, hogy vége-e a longvilágnak, te se döntsd el most ezt. Szerintem folytasd még az eddigi strat mellett!
Lesz itt még kasza, ne keress megint új stratot!
Go go go!

Szélanyó írta...

Nem adom fel, csak nem ilyen piacra való. Annak kicsi az esélye, hogy úgy menjen tovább a piac, mint ha mi se történt volna. Meg amúgy is rámfér egy kis pihenő, meg némi tanulmány.

Szélanyó írta...

De köszi a bíztatást!