2007-03-16

Russell 2000


















Vegyük sorra: ER2 = Russell 2000 index határidő. Az első képen ennek látjuk az utóbbi néhány hetét, ezt csak azért, hogy látszódjon, a mai nap nem volt valami volatilis ismét. A második kép ugyanennek a napközbeni tickchartos képe, ezt meg azért, hogy a kis napi vola ellenére napon belül jó kis trendek voltak. A harmadik képen ezek közül is a kedvenc szakaszom, egy másfél órás lejtő látható. A negyedik képen, hogy hogyan sikerült megjátszanom demóban, miután letört egy fejvállszerű képződményből. Az ötödik képen a délelőtti GBP rally egy kis elcsípett szakaszát látjuk, és főleg a nagy nemelcsípett szakaszt. A hatodik és egyben utolsón pedig az arany (ZG) egy round bottom vagy mittoménmilyen korrekcióját és annak megskalpolását.
.
Az IBcharts-ot és Asóka királyt nyugdíjaztam, mikor felfedeztem az Amibrokerben rejlő tickchart gyönyöreit, így második nekifutásra. Nekem így tetszik, hogy 1 tickenként rajzolja ki az életet, azaz minden egyes kötés egy új pötty, nem időarányos. Nem frusztrál a gyertyák közti foghíj, és nem kell végigülni a gyertyákat, hogy kiderüljön, mi a helyzet. Ráadásul gyönyörű trendek rajzolódnak ki az eddig istentelennek tartott chartokon is. Reggel beállítottam, hogy kezdjen el adatokat frissíteni, mert IB-től backfillni nem lehet ilyet, csak akkor van ábra, ha időben rákapcsolódunk a TWS-re.
.
Még egy csomó mást is csináltam, csak ezek a legtisztábbak. Sok csalással kijött, hogy 900 usd-t tudtam volna csinálni, ha nem hülyéskedek el dolgokat. Egy-egy kontraktussal. Ha ebből egyszer eljutok odáig, hogy csalás nélkül meg tudok majd csinálni 1-200-at, enyém a világ. Ezért most lelkesebb vagyok, mint valaha.
.
Tanulságok: ha van egy jó alakzat, az általában még mindig túl tág ahhoz, hogy csak úgy megjátsszam kitöréskor, ezért meg kell várnom a kitörésben egy pár tickes pihenőt, és azt bestoppolni. Ezzel csökkenthetem a kezdeti kockázatom, viszont növelem az esélyét, hogy bepusztulok egy visszatesztbe. De akkor megint rámehetek kis kockázattal, ha ismét elpukkan. Másik tanulság: szép gondolat, hogy gyorsan tologassuk a stopot, ameddig momentum van, addig játsszunk, nyerjünk pár ticket és uzsgyi, de ezzel csökkentjük a rewardot, és látszik, ilyen "tf"-en milyen jó trendek össze tudnak jönni, szóval kár kimaradni belőlük. Harmadik tanulság: a híreket/piacnyitást és egyéb megrázkódtatásokat ugyanilyen TA segédlettel kell lekereskedni, jó ha számít rájuk az ember, de nem kell feltétlenül reagálni. Kivárjuk a tökéletes pillanatot. 1-200 usd-t egyetlen rallyban meg lehet csinálni 10 perc alatt, ahogy el is lehet veszíteni. Kulcsfontosságú a tökéletes pillanat kivárása. Ezt most nem meglepetésnek szántam, csak sulykolom magamba, hogy ne kövessek el annyi hibát, és egyszer eljussak az éles boltolásig.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bezony, a tickchart gyönyörei :)
Ha 1 tick helyett pl. 10-20 ticket állítasz be és ha a vízszintes tengelyen látod az időosztást (több nap), akkor nagyjából forgalom vagy likviditás arányos a chart. A valóság ettől nyilván eltér hiszen különböznek a kötésméretek.
Ez a 900/200 usd jól hangzik, de milyen tőkeáttétellel ? Ugyanakkora, mint ahogy a rv-ket játszod ?

Szélanyó írta...

Szia!

A 10 tickessel kezdtem, de nagyon hasonlított a 10sec-eshez, úgyhogy enm láttam sok értelmét, de most az 1tickes meghatott, jó látni minden kötést.

Azt már beszéltük, hogy a tőkeáttéthez máshogy állunk hozzá, én még ezt ki se számoltam. A lényeg, hogy 1-2%-nál többet ne kockáztassak egy ügyleten, akárcsak részvényeknél. Csak mivel itt nem egy hét, hanem 7 perc alatt ér véget egy pozi, nincs időm meggondolni magam, meg hibázni, előre be kell gyakorolni nagyon, mit akarok.

A tőkeáttétről: az általam szeretett setupok 50-100 usd-s kockázatát és az 1-2%-os tőkére vetített risket figyelembe véve 5000 usd tőkénként 1 kontraktust használhatok, függetlenül attól, hogy csak 1600 körül van a letét. Az értéke most 780 pont x 100 (multiplier) azaz 78000 usd, ez 15x tőkeáttétet jelent, a rv-ek 2x-esével szemben. De míg a 10 usd alatti részvények egy nap alatt akár 50%-ot is mozoghatnak, az indexek csak 2-3%-ot, és az már nagyon extrém. És eleve sose tartom egy napig, tehát nem lényeges.

Intraday patternen is, ha egy Russell nagyon kitör, akkor megy pár ezreléket, ha egy ONNN tör ki, akkor az 20% lesz egyből. Tehát a tőkeáttét számomra másodlagos adat.